Ακόμα και αν οι συνθήκες λόγω κοροναϊού είναι ιδιάζουσες και υπαγορεύουν την παραμονή μας στο σπίτι, δεν χρειάζεται να στερηθούμε απολαυστικές θεραπείες που ανανεώνουν το σώμα και το πνεύμα. Με μερικές προσαρμογές, το μπάνιο μας μπορεί να γίνει το καλύτερο spa αυτή την περίοδο. Τι λέτε; Ξεκινάμε;

Αρχικά…

Το βασικότερο είναι να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας. Ετσι, πριν προχωρήσουμε στις θεραπείες, δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα: Βάζουμε απαλή μουσική ή μουσική για διαλογισμό, φοράμε το μπουρνούζι μας και ανάβουμε ένα αρωματικό κερί.

Tip: Εναλλακτικά, αντί για αρωματικό κερί ανάβουμε μια συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων. Η αρωματοθεραπεία θα απομακρύνει την ένταση και θα ανανεώσει τον αέρα στον χώρο μας.

Σημείωση: Μπορούμε να κάνουμε όποιες και όσες από τις παρακάτω θεραπείες θέλουμε, ή να απολαύσουμε την καθεμία ξεχωριστά, ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεσή μας.

Τι θα χρειαστούμε:

Για το σώμα

– Βούρτσα ή λούφα ή scrub

-Αιθέρια έλαια και άλατα

– Balm σώματος

– Πλαστική μεμβράνη

– Μάσκα σώματος (που θα βρούμε είτε στο εμπόριο, είτε θα τη φτιάξουμε εμείς, παρακάτω η DIY συνταγή)

Για το πρόσωπο

– Scrub/πίλινγκ

– Μάσκες

– Ορό ή serum

– Κρέμα νύχτας

Για τα μαλλιά

– Απολεπιστικό τριχωτού

– Ελαια ενδυνάμωσης τριχωτού

– Μάσκα

– Σκουφάκι

SPA TREATMENTS για το σώμα

*Μασάζ σε στεγνό δέρμα με τη λούφα ή με τη βούρτσα

Ετσι θα απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και θα ενεργοποιήσουμε τη λεμφική κυκλοφορία, που είναι βασική προϋπόθεση για ένα λαμπερό, απαλό δέρμα. Το καλύτερο; Είναι μια διαδικασία που άνετα γίνεται και στον καναπέ, όσο βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά. Αφιερώνουμε 1′-2′ σε κάθε περιοχή ξεχωριστά: πόδια, γλουτούς, κοιλιά, οσφυϊκή περιοχή, χέρια, πλάτη (για τη συγκεκριμένη περιοχή χρειαζόμαστε βούρτσα με μακριά λαβή), ώμους. Συνολικά η διαδικασία διαρκεί περίπου 15′. Προσοχή: Δεν ασκούμε μεγάλη πίεση στο τρίψιμο, ιδίως αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, το οποίο ερεθίζεται εύκολα.

*Ωρα για μάσκα σώματος

Ενα από τα πιο δημοφιλή spa treatments σώματος είναι η εφαρμογή μιας μάσκας με θερμοκουβέρτα. Ας δούμε πώς μπορούμε να την προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.

Συνταγή μάσκας σώματος κατά της κυτταρίτιδας

Θα χρειαστούμε: *Σκόνη φυκιών kelp (τη βρίσκουμε online σε καταστήματα με βιολογικά είδη και καλλυντικά) * αμυγδαλέλαιο

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υλικά μας σε τέτοια αναλογία ώστε η υφή του μείγματος να απλώνεται εύκολα στο δέρμα. Αν βγει πολύ πηχτό, τότε αραιώνουμε με αμυγδαλέλαιο κ.λπ.

Συνταγή μάσκας σώματος για θρέψη

Θα χρειαστούμε: * ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο shea * 3 κουταλιές ελαιόλαδο * 3 κουταλιές έλαιο καρύδας * ½ φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη

Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το έλαιο καρύδας και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφη, βελούδινη υφή. Η μάσκα μας είναι έτοιμη.

Η διαδικασία

Απλώνουμε τη μάσκα σε στομάχι, κοιλιά, μηρούς, γλουτούς. Στη συνέχεια, τυλίγουμε 3-4 φορές αυτές τις περιοχές σφιχτά με μια κοινή διάφανη μεμβράνη. Επειτα φοράμε το μπουρνούζι μας και την αφήνουμε να δράσει περίπου 60′. Στο μεταξύ, μπορούμε να ξαπλώσουμε στον καναπέ ή στο κρεβάτι, να σκεπαστούμε με μια κουβέρτα προκειμένου να αναπτυχθεί θερμότητα και να δράσει καλύτερα το προϊόν και να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να δούμε μια σειρά. Στη συνέχεια την ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Τέλος, προσφέρουμε πλούσια ενυδάτωση με ένα body butter ή ένα εξειδικευμένο θρεπτικό έλαιο.

*Ζεστό αφρόλουτρο και αρωματικά κεριά

Η απλή αυτή κίνηση είναι το Α και το Ω της χαλάρωσης. Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό, ρίχνουμε μια μπάλα άλατος της αρεσκείας μας και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο που αναζωογονεί και ενυδατώνει την επιδερμίδα ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση. Σύμφωνα με μελέτες, το ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο μάς ηρεμεί, ξεκουράζει τους μυς, ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, ανοίγει τους πόρους του δέρματος, αποτοξινώνει και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας. Μετά το μπάνιο φοράμε άνετα ρούχα από μαλακό ύφασμα και ξαπλώνουμε.

Βonus tip: Πριν ξαπλώσουμε, απλώνουμε στα πέλματα μια πλούσια ενυδατική σύνθεση, φοράμε βαμβακερά καλτσάκια. Το επόμενο πρωί η τραχιά υφή τους και οι σκληρύνσεις θα έχουν εξαφανιστεί.

*Τα αιθέρια έλαια για να κοιμηθούμε καλύτερα

Τα πιο διάσημα αιθέρια έλαια για χαλάρωση είναι η λεβάντα και το νερόλι, δηλαδή το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από άνθη νεραντζιάς, που έχουν ενυδατικές ιδιότητες και ηρεμούν το μυαλό. Επίσης το ιλάνγκ-ιλάνγκ καταπολεμά το άγχος, τον φόβο και καλμάρει τα νεύρα. To λιβάνι ρυθμίζει τη νευρικότητα και την αϋπνία. Η μαντζουράνα προσφέρει ηρεμία και ανακουφίζει από τη θλίψη και την ένταση και δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο κρυολόγημα.

SPA TREATMENTS για τα μαλλιά

*Απολέπιση τριχωτού

Η υγεία των μαλλιών μας ξεκινάει από τις ρίζες τους. Ετσι η πιο σημαντική θεραπεία είναι η απολέπιση τριχωτού, η οποία απομακρύνει τη συσσώρευση των ρύπων, των νεκρών κυττάρων και ξεμπλοκάρει τους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη οξυγόνωση της περιοχής και η βέλτιστη ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι ιδανική μέθοδος για να καταπολεμήσουμε την πιτυρίδα ή τη σμηγματόρροια (υπερβολική λιπαρότητα τριχωτού) ή αν έχουμε διαπιστώσει ότι τα μαλλιά μας δεν μακραίνουν εύκολα. Εκτός αυτών, η απολέπιση τριχωτού προσφέρει όγκο, λάμψη και ανάλαφρη αίσθηση στα μαλλιά.

Η διαδικασία

Βρέχουμε καλά τα μαλλιά και το τριχωτό και εφαρμόζουμε το εξειδικευμένο scrub τμηματικά στο τριχωτό μέχρι να καλύψουμε όλο το κεφάλι. Κάνουμε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να αφαιρεθεί όλο το προϊόν.

*Καθαρισμός και περιποίηση

Επειτα σκουπίζουμε τα μαλλιά και απλώνουμε ομοιόμορφα τη μάσκα της επιλογής μας. Χτενίζουμε τα μαλλιά με τα δάχτυλά μας προκειμένου να πάει παντού. Κατόπιν τα πιάνουμε ψηλά με λάστιχο και φοράμε ένα σκουφάκι. Η θερμότητα που θα δημιουργηθεί θα ανοίξει τα λέπια της τρίχας και τα θρεπτικά συστατικά της μάσκας θα εισχωρήσουν στον πυρήνα της. Μία ώρα είναι το ιδανικό διάστημα. Επειτα ξεπλένουμε και σκουπίζουμε απαλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους ή με το πιστολάκι στη μέτρια σκάλα.

Tip: Αν τα μαλλιά μας είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένα, τότε, αφού στεγνώσουν, τους εφαρμόζουμε μια leave in σύνθεση νύχτας ή ένα ενυδατικό έλαιο, τα μαζεύουμε σε ένα πολύ χαλαρό σινιόν και κοιμόμαστε.

SPA TREATMENTS για το πρόσωπο

Αν είμαστε βαμμένες, κάνουμε διπλό καθαρισμό, διαφορετικά χρησιμοποιούμε ένα απαλό καθαριστικό για να διώξουμε τους ρύπους και το σμήγμα.

*Καθαρισμός προσώπου με ατμό

Βράζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε φέτες από λεμόνι. Στη συνέχεια σκύβουμε προς το σκεύος και μένουμε πάνω από τον ατμό για 10′ για να ανοίξουν οι πόροι μας και να αποβληθούν οι τοξίνες που είναι παγιδευμένες. Σκουπίζουμε ταμποναριστά και περνάμε στο επόμενο βήμα της σπέσιαλ περιποίησης.

*Πίλινγκ

Σε έναν δίσκο ντεμακιγιάζ ρίχνουμε λίγες σταγόνες από ένα πίλιννγκ με οξέα φρούτων και κάνουμε μια επάλειψη σε όλο το πρόσωπο χωρίς να τρίβουμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε λεία την επιφάνεια της επιδερμίδας ώστε να αντανακλά το φως, αλλά και για να ενισχύσουμε τη μετέπειτα απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε πίλινγκ, προσπερνάμε αυτό το βήμα.

*Αναζωογόνηση

Εφαρμόζουμε μια τονωτική λοσιόν ή ένα essence που θα προετοιμάσει το δέρμα μας και θα αποκαταστήσει το pH του.

*Βinge masking

Πρόκειται για τη διαδικασία εφαρμογής πάνω από δυο μάσκες απανωτά. Αν έχουμε προσπεράσει το βήμα με το πίλινγκ, εφαρμόζουμε αρχικά μια σύνθεση που κάνει αποτοξίνωση και βαθύ καθαρισμό. Επειτα, σειρά έχει η μάσκα ενδυνάμωσης πλούσια σε βιταμίνες. Τελευταία αφήνουμε την ενυδατική/αντιγηραντική που περιέχει υαλουρονικό οξύ και λιπίδια.

*Eye Patches

Στη συνέχεια εφαρμόζουμε τα περιποιητικά αυτοκόλλητα επιθέματα που περιποιούνται τις ατέλειες στην περιοχή των ματιών. Ωρα να αντιμετωπίσουμε τους μαύρους κύκλους, το πρήξιμο και τις ρυτίδες της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

*Ενυδάτωση/θρέψη/αντιγήρανση

Τελευταία αφήνουμε το σέρουμ και την κρέμα νύχτας, που θέλουμε να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην επιδερμίδα, προκειμένου να απορροφήσει τα ενυδατικά, αντιγηραντικά και συσφικτικά συστατικά της. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε μια ειδική μάσκα νύχτας που δεν χρειάζεται να ξεπλυθεί και μπορεί να παραμείνει όλο το βράδυ.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την κυρία Μαίρη Φιλιππαίου, αισθητικό – κοσμητολόγο.