Οι φετινές γιορτές είνα αναμφίβολα διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά. Η πανδημία του κοροναϊού μάς κρατάει μέσα στο σπίτι και η διάθεση των περισσότερων ανθρώπων δεν είναι… στα ύψη. Γι’ αυτό λοιπόν, ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να κάνουμε τις ημέρες μας στο σπίτι ομορφότερες και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Η μουσική είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας σε αυτό. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί να μας ωφελήσει.

* Βελτιώνει τη διάθεσή μας

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι όταν πετυχαίνετε το αγαπημένο σας τραγούδι στο ραδιόφωνο ή όταν βάζετε το αγαπημένο σας άλμπουμ, αυτόματα βελτιώνεται η διάθεσή σας. Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς η μουσική περνάει στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Πρόκειται για μια άμεση αντίδραση.

* Μας ηρεμεί

Η καρδιά είναι το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος και η μουσική -ιδιαίτερα η όπερα- φαίνεται να την ηρεμεί, αφού μειώνει τους παλμούς της, ελαττώνει την πίεση του αίματος και εξασφαλίζει την πιο ομαλή ροή του. Η ακρόαση μουσικής λοιπόν είναι ένας εύκολος τρόπος για να ηρεμήσουμε στη στιγμή.

* Ενισχύει τις επιδόσεις μας στη γυμναστική

Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τη γυμναστική. Αντιθέτως, αυτήν την περίοδο χρειαζόμαστε τη σωματική άσκηση πιο πολύ από ποτέ προκειμένου να τονώσουμε το σώμα αλλά και τη διάθεσή μας. Η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει και σε αυτό. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια Οκάναγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευχάριστη μουσική μπορεί να κάνει ακόμα και τη σκληρότερη προπόνηση πιο υποφερτή, ακόμη και για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Η μουσική κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής, δηλαδή να αποσπάσει την ανθρώπινη προσοχή από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η κούραση και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις. Νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η μουσική συμβάλλει καθοριστικά στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.