Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τα της διαδικασίας προκειμένου να εμβολιαστούμε κατά του κοροναϊού.

«Μιλάμε για μια σύνθετη άσκηση που γίνεται για πρώτη φορά, όσον αφορά στον ανεφοδιασμό των κέντρων εμβολιασμού, την αποθήκευση των εμβολίων, και τον προγραμματισμό. Όσον αφορά στον προγραμματισμό, ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Όταν έρθει η σειρά μας θα λάβουμε μήνυμα στο κινητό μας από το 13034. Αν μας εξυπηρετεί το ραντεβού θα απαντάμε και θα επιβεβαιώνουμε το ραντεβού μας. Αν δεν μας εξυπηρετεί θα μπορούμε να μπούμε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να αλλάξουμε το ραντεβού, αλλά και το μέρος του εμβολιασμού. Αν κάποιος συμπολίτης μας δεν έχει αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες, θα αποταθεί στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ της γειτονιάς του και εκεί ο υπάλληλος θα μπει στην πλατφόρμα και θα τον εξυπηρετήσει» είπε ο κ. Ζαριφόπουλος.

«Θα μπορούμε επίσης να στείλουμε στο 13034 τον ΑΜΚΑ και το επίθετό μας για να δούμε αν είμαστε στους δικαιούχους. Το ίδιο θα μπορεί ο πολίτης να κάνει και μέσω του emvolio.gov.gr. Αν είναι στους δικαιούχους, τότε θα λάβει το μήνυμα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι δύο οι δόσεις για σχεδόν όλα τα εμβόλια. Το μήνυμα μάς ενημερώνει και για τα δύο ραντεβού. Θα είμαστε έτοιμοι όταν θα πρέπει και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις ώστε να μην έχει κανείς αμφιβολία για το πώς θα γίνει σωστά ο εμβολιασμός. Θα έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των τεχνικών λύσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει μαζικά ο εμβολιασμός» τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Απαντώντας στο γιατί η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης δεν γίνεται αυτόματα, αξιοποιώντας τα στοιχεία του ΤΑΧΙS, ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να την ενεργοποιήσει προκειμένου να μη χρειάζεται η φυσική του παρουσία στους γιατρούς του».

«Εγώ θα εμβολιαστώ όταν μου το υποδείξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά, έχει ανακοινωθεί. Θα ξεκινήσουμε με τους άνω των 85 ετών, και μετά θα κατεβούμε» πρόσθεσε.

Καμπάνια ενημέρωσης

Σχετικά με το πότε θα «τρέξει» η σχετική καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι «χρειάζεται σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση, τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και η σχετική εκστρατεία θα ξεκινήσει άμεσα».

«Αυτή τη στιγμή ένα εμβόλιο έχει αδειοδοτηθεί. Καθώς θα αδειοδοτηθούν και τα υπόλοιπα εμβόλια, θα αυξάνονται και οι παρτίδες των εμβολίων που θα παραλαμβάνουμε. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες. Μέχρι τότε, έχει πει η Επιτροπή Εμβολιασμών ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα» κατέληξε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News