Καθώς συνεχίζουμε να παραμένουμε σπίτι για να προστατευθούμε και να προφυλάξουμε τους γύρω μας από την πανδημία του κοροναϊού, το ζήτημα της ποιότητας του αέρα, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, είναι κάτι που σίγουρα μας απασχολεί.

Ποιότητα του αέρα και αναπνευστική λειτουργία

Η Δρ. Neeta Ogden, ειδική αλλεργίας, άσθματος και ανοσολογίας δεν πιστεύει ότι αρκετοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου  στην αναπνευστική τους λειτουργία. «Ως αλλεργιολόγος, ανησυχώ για το πώς οι άνθρωποι διατηρούν το σπίτι τους, διατηρώντας τα πράγματα σχετικά καθαρά με την έννοια της απομάκρυνσης της σκόνης και των ακάρεων σκόνης γύρω από την κρεβατοκάμαρά τους και το σπίτι τους γενικά» αναφέρει.

«Έχω επίσης επικεντρωθεί σε όλα όσα πυροδοτούν δυσκολία στην αναπνοή, όπως ο καπνό από την φωτιά στο τζάκι, τα κεριά, ειδικά κατά την διάρκεια των γιορτών». Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ακόμα και ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αν ανοίγετε τα παράθυρα κατά την διάρκεα του χειμώνα ή βγαίνεε για περπάτημα.

Αέρας ανανέωσης και υγείας

Οι ειδικοί μας παροτρύνουν να αερίζουμε τους χώρους μας, τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας, είτε κατά την διάρκεια του ύπνου είτε κατά την διάρκεια της εργασίας αντίστοιχα, ειδικά αν τους μοιράζεστε με άλλους για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Environmental Modelling Group για την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE), η κακή ροή του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 από αερομεταφερόμενα σωματίδια («αερολύματα») που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό για περισσότερο από δύο μέτρα. Η έκθεση σε αερολύματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μειώνεται στο μισό όταν ο ρυθμός αερισμού διπλασιάζεται».

Φέρνουμε τον αέρα μέσα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να σκουπίζετε  πάρα πολύ σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγετε τους ανεμιστήρες που μπορεί απλώς να «μετακινούν» σκόνη και ακάρεα. Τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, κάνοντας πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να αφαιρέσετε από το περιβάλλον σας και τι να προσθέσετε.

Το χειμώνα, ο καλύτερος τρόπος για να αερίσετε ένα δωμάτιο είναι να ανοίξετε το πάνω παράθυρο και όχι κάποιο που βρίσκεται πιο χαμηλά, σύμφωνα με τον Δρ. Shaun Fitzgerald. «Αυτό διότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος και βαρύτερος από τον ζεστό αέρα, οπότε ο κρύος αέρας θα εισέλθει και θα βυθιστεί αργά στο επίπεδο του δαπέδου» εξηγεί κι έτσι δεν θα νιώσουμε και τον κρύο αέρα να εισέρχεται.

Η Δρ Louise Selby, επισημαίνει μάλιστα πώς αν δεν θέλετε να διατηρείτε συνεχώς το παράθυρό σας μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν έστω και πέντε λεπτά για να ανανεώσουν τον χώρο και να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού θέλουμε να ανανεώσουμε τον αέρα, αερίζοντας τον χώρο χωρίς να τον παγώσουμε.