Το αβοκάντο είναι το φρούτο του βουτυρόδεντρου και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν βασικό συστατικό της διατροφής τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το αβοκάντο είναι ένα ξεχωριστό φρούτο. Ενώ τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.

Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο εγκωμιάζεται για την υψηλή θρεπτική του αξία, ενώ η πλούσια γεύση του τού έχει χαρίσει μία σταθερή θέση σε κάθε αξιοπρεπές brunch. Όμως, το αβοκάντο έχει να προσφέρει πολλά και στο δέρμα μας.

Το λάδι αβοκάντο έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες που είναι ικανές να παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το λάδι αβοκάντο αντιστρέφει τις αλλαγές του δέρματος που παρατηρούνται με τη γήρανση, διεγείροντας το παραγωγή ινών ελαστίνης και κολλαγόνου, αποκαθιστώντας έτσι την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Ουσιαστικά, το λάδι αβοκάντο διεγείρει το δέρμα να παράγει κολλαγόνο και το προστατεύει από τις ρυτίδες. Επίσης, το αβοκάντο έχει την ικανότητα να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες. Συγκεκριμένα, η βιοδιαθέσιμη λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που εντοπίζονται στο αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και την ορατή ακτινοβολία.

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να το εντάξετε στην περιποίησή σας.

*Ενυδατική μάσκα προσώπου

Υλικά

1 κ.σ. γάλα

1/4 ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση

Λιώστε το 1/4 από ένα ώριμο αβοκάντο σε ένα μπολ. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας γάλα και ανακατέψτε τα δύο υλικά μαζί ώστε να δημιουργήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τη μάσκα για 10-15 λεπτά στο πρόσωπό σας και ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Ταμπονάρετε το πρόσωπό σας με μία πετσέτα για να το στεγνώσετε και απλώστε ενυδατική κρέμα.

*Μάσκα προσώπου για πολύ ξηρές επιδερμίδες

Υλικά

1/2 αβοκάντο

1/4 της κούπας μέλι

Εκτέλεση

Λιώνετε τη σάρκα του αβοκάντο σε ένα μπολ και προσθέτετε το μέλι. Aνακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και το απλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό. Aφήνετε τη μάσκα για 15 λεπτά και μετά αφαιρείτε την περισσευούμενη με μια πετσέτα εμποτισμένη σε χλιαρό νερό.

*Επανορθωτική μάσκα μαλλιών

Υλικά

1 αβοκάντο

1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Με ένα κουτάλι βγάλτε το αβοκάντο από τη φλούδα του και λιώστε το σε ένα μπολ, μαζί με τα λάδια, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώστε τη μάσκα από τη ρίζα έως τις άκρες και αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα. Λουστείτε δύο φορές ώστε να απομακρύνετε κάθε ίχνος λιπαρότητας. Καλό είναι να εφαρμόζετε τη μάσκα μία φορά την εβδομάδα.