Η κανέλα είναι ένα από τα πιο feel-good συστατικά. Η μυρωδιά της μας θυμίζει το φθινόπωρο και η γεύση της μιμείται την γλυκύτητα ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα.. λιγότερο γνωστά οφέλη της για την υγεία.

*Κανέλα για.. καλή καρδιά

Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Penn State, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε μπαχαρικά, όπως η κανέλα και ο κουρκουμάς, βοήθησαν στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης ενός λιπαρού γεύματος.

Μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα επίπεδα λιπαρών στο αίμα σας γνωστά ως τριγλυκερίδια αυξάνονται και τα χρόνια υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε αυτήν τη μικρή μελέτη, τα μπαχαρικά φαίνεται να βοηθήσαν αρκετά.

*Προστασία από το διαβήτη

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την χώνεψη, η οποία περιορίζει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή την ευαισθησία της ινσουλίνης.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia, διαπιστώθηκε επίσης ότι η κανέλα μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των ιστών και τη φλεγμονή που προκαλείται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή και άμεση σχέση μεταξύ της αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας των κοινών βοτάνων και μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, και της ικανότητάς τους να αποτρέπουν τη δημιουργία τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

*Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία

Η έρευνα δείχνει ότι η μυρωδιά κανέλας ενισχύει τη γνωστική διαδικασία, αλλά η κατανάλωσή της συμβάλλει σημαντικά στην βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες στο Wheeling Jesuit University διαπίστωσαν ότι η γνωστική διαδικασία ενισχύθηκε σε συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλα με άρωμα κανέλας, η οποία επιτάχυνε τις οπτικές-κινητικές αποκρίσεις και βελτίωσε τα αποτελέσματα προσοχής.

Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό μπορεί επίσης να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επουλωθεί. Μελέτη από το Agricultural Research Service αναφέρει ότι το εκχύλισμα κανέλας φαίνεται να εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να διογκωθούν με τους τρόπους που παρατηρούνται συνήθως μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: