Μετά την άρση του lockdown στο λιανεμπόριο κυβέρνηση και ειδικοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για το άνοιγμα των επόμενων δραστηριοτήτων.

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική τάση και την επιδημιολογική εικόνα να εμφανίζει βελτίωση, οι ειδικοί εξακολουθούν να φοβούνται πιθανή νέα έξαρση και εφιστούν την προσοχή των πολιτών.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται πιθανές συνέπειες από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, αν και οι ειδικοί παρουσιάζονται βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει μεγάλη διασπορά και έξαρση κρουσμάτων από την επιστροφή των μικρών μαθητών στις αίθουσες.

Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει και τα επόμενα βήματα για το πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, η εστίαση, τα χιονοδρομικά καθώς και πότε θα επιτραπεί ξανά η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή άρση των μέτρων, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες υποστήριξε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

«Να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό».

Πότε επιστρέφουν στα σχολεία μαθητές γυμνασίων και λυκείων

Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία την άλλη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, απομακρύνεται και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να γυρίσουν στα θρανία τους την 1η Φεβρουαρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι σε επαφή με τους ειδικούς και δηλώνει έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όποτε λάβουν το «πράσινο φως» από τους ειδικούς. Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για τους καθηγητές που διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, ακόμα και σε δύο σχολεία.

Σήμερα η υπουργός Παιδείας θα έχει συνάντηση σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία θα συζητήσει μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε χθες ότι «μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄ αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων». 

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως η ίδια επεσήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Θετική εικόνα από τα δημοτικά

Η εικόνα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση

Βήμα – βήμα αναμένεται να γίνει η άρση των μέτρων, ωστόσο όλα θα αποφασιστούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, με το άνοιγμα της εστίασης να παραμένει άγνωστο.

Συγκεκριμένα, η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα της εστίασης με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Φεβρουάριο τα εστιατόρια και τα καφέ και να δοθεί προτεραιότητα σε όσα μαγαζιά διαθέτουν εξωτερικούς χώρους

Οι επιχειρηματίες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πολλά «λουκέτα», αλλά και οι πελάτες περιμένουν να πιούν έναν καφέ έξω, πάντα με την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων. 

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν δίνοντας την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν στον χώρο τους πελάτες.

Τα τραπέζια θα αναπτυχθούν σε απόσταση, ενώ αποκλείεται για την ώρα το σενάριο να υπάρξουν τραπέζια για δυο άτομα μόνο, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.

Η κ. Λινού για την εστίαση τόνισε ότι θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει στους εξωτερικούς χώρους.

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» δήλωσε.

Για την εστίαση, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξει σε τρεις βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, που με τη χώρα (τυπικά) σε κατάσταση lockdown, απαγορεύονται.

Σε ότι αφορά στην μετακίνηση από νομό σε νομό, η κ. Λινού εξήγησε ότι αυτό επαφίεται στην επιδημιολογική κατάσταση του κάθε νομού.

Τα χιονοδρομικά

Σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά η σκέψη είναι να ανοίξουν κι αυτά από την 1η Φεβρουαρίου, αν και δεν αποκλείεται και η 25η Ιανουαρίου.

Lockdown : Προς άνοιγμα τα χιονοδρομικά κέντρα ακόμα και με απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν την χαλάρωση αυτή και άλλοι που θέλουν απλώς να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας, στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο η μετακίνηση των πολιτών προς τα χιονοδρομικά να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού της κράτησης και να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.