Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε και ακούμε πολλά για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Και ενώ οι βιομηχανίες και οι θεσμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια. Ας δούμε λοιπόν όσα μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας προκειμένου να βοηθήσουμε το περιβάλλον.

* Ανακυκλώνουμε

Είτε πρόκειται για το κινητό μας τηλέφωνο είτε για μπαταρίες (καλύτερα βέβαια να προτιμήσουμε τις επαναφορτιζόμενες) είτε για συσκευασίες προϊόντων, φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε, πετώντας το κάθε αντικείμενο στον σωστό, ειδικό κάδο.

* Προτιμάμε το πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων αφενός κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, αφετέρου μας βοηθά να εξοικονομήσουμε περισσότερο νερό συγκριτικά με το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι. Προτού τοποθετήσουμε τα πιάτα στο πλυντήριο αποφεύγουμε να τα ξεπλένουμε με νερό και προτιμάμε να τα τρίβουμε με το σφουγγάρι ώστε να τα καθαρίσουμε κάπως.

* Κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε

Οταν κάνουμε μπάνιο, όταν ξυριζόμαστε και όταν πλένουμε τα χέρια ή τα δόντια μας, δεν ξεχνάμε να κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε, ακόμη κι αν πρόκειται να την ανοίξουμε πάλι μετά από 2 λεπτά. Με αυτή τη μικρή αλλαγή μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντική ποσότητα νερού.

* Χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας

Ηδη έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού πλέον πληρώνουμε για κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας. Επομένως, η πιο οικονομική και οικολογική λύση είναι να προμηθευτούμε μια πάνινη τσάντα, την οποία μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας όταν βγαίνουμε για ψώνια.

* Δεν παίρνουμε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις

Αφήνοντας το αμάξι μας στο σπίτι, θα γλιτώσουμε χρήματα, θα κάνουμε καλό στο περιβάλλον και θα βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Αν το να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω πανδημίας δεν μας ακούγεται δελεαστικό, μπορούμε να περπατήσουμε μέχρι τον προορισμό μας ή να μετακινηθούμε με ποδήλατο. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα χωρίς καν να το καταλάβουμε.

* Αγοράζουμε επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ

Αν αγοράζουμε κάθε ημέρα καφέ απ’ έξω, χρησιμοποιούμε – και στη συνέχεια πετάμε – περίπου 360 χάρτινα και πλαστικά κύπελλα καφέ. Η λύση, λοιπόν, είναι να προμηθευτούμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφές. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια (π.χ. από bamboo), ώστε να κάνουμε τον καφέ μας ακόμη πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

* Επιλέγουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Τα εποχιακά, τοπικά φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο είναι πιο νόστιμα, αλλά είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση μέχρι το πιάτο μας.

* Περιορίζουμε την κατανάλωση κρέατος

Αν και δεν είναι ανάγκη να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μας, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή του, αφού η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον συγκριτικά με την παραγωγή δημητριακών, λαχανικών και οσπρίων. Αλλωστε και η μεσογειακή διατροφή προστάζει να τρώμε κρέας μία φορά στις 10 μέρες.

* Αποφεύγουμε να εκτυπώνουμε

Δεδομένου ότι ζούμε στο 2021 και τα πάντα είναι ψηφιακά, καλό είναι να αποφεύγουμε να εκτυπώνουμε έγγραφα και να περιοριζόμαστε στην ηλεκτρονική μορφή τους.

* Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Το φαγητό έχει υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται πολλή ενέργεια μέχρι να φτάσει μαγειρεμένο στο πιάτο μας, ενώ 1,3 δισ. τόνοι φαγητού παγκοσμίως καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσαρμόσουμε την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε βάσει των μερίδων μας, προκειμένου να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.

Παράπλευρο όφελος…

Η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται ότι είχε παράπλευρο όφελος για τον πλανήτη. Τα πρώιμα αποτελέσματα ερευνητών από διαφορετικά κέντρα που παρουσιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης δείχνουν ότι το περιβάλλον εμφανίζει ταχείες αλλαγές και ο χρόνος που συντελούνται αυτές οι αλλαγές μαρτυρεί ότι η πανδημία πιθανότατα αποτελεί μία από τις αιτίες. Για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίζει μείωση, ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών επίσης μειώνεται σε κάποιες περιοχές, η ποιότητα του νερού βελτιώνεται και το χιόνι έχει μεγαλύτερη ανακλαστικότητα από όταν άρχισε η πανδημία.

Ακολουθήστε το στο Google News