Το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενέργησε η PRORATA S.A.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώνουν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

Η Prorata σημειώνει ότι η δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, κατήγγειλε πρόσφατα στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι αποκαλύψεις της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας ευαισθητοποίησαν την ελληνική κοινωνία, οδηγώντας πολλές γυναίκες να μοιραστούν δημόσια αντίστοιχα βιώματα παρενόχλησης και κακοποίησης.

Η έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1115 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δηλώνουν πως κατά την άποψη τους ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα, οι ερωτώμενοι συμμερίζονται με τρόπο καθολικό (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.  

Ωστόσο, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το εύρημα που αποτυπώνει το εύρος της νομιμοποίησης της άποψης ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘‘ποινικοποίηση’’ του φλερτ».

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στον συνολικό πληθυσμό μόλις το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί, η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να την συμμερίζονται.

Σε σχέση με διάφορες συμπεριφορές ανδρών που συχνά αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης, ως «δημοφιλέστερες» καταγράφονται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση.

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έρευνα