Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο Uppsala, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 250.000 γυναίκες, σύμφωνα με την οποία τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται να προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, με την προστατευτική αυτή δράση να παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά την διακοπή της χρήσης.

Στους πιο θανατηφόρους ο καρκίνος των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου είναι από τους πιο συνηθισμένους γυναικολογικούς καρκίνους, με κίνδυνο ζωής άνω του 2%. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ελαφρώς πιο συχνός, αλλά έχει σαφέστερα συμπτώματα και συνήθως εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο κι έτσι το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό.

Ωστόσο, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους θανατηφόρους καρκίνους, καθώς συχνά δεν ανιχνεύεται έως ότου έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Το πρώτο αντισυλληπτικό εγκρίθηκε στην δεκαετία των 60’s και το 80% των γυναικών στη Δυτική Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά κάποια στιγμή στην ζωής τους.

Πώς προστατεύουν τα αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιλαμβάνουν οιστρογόνα και προγεστίνη, συνθετικές μορφές των γυναικείων ορμονών, που αποτρέπουν την ωορρηξία και έτσι προστατεύουν από την εγκυμοσύνη.

Στην τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research, οι επιστήμονες συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου μεταξύ γυναικών που είχαν λάβει κάποια στιγμή αντισυλληπτικά και σε εκείνες που δεν είχαν πάρει ποτέ.

«Είναι σαφές ότι οι γυναίκες που είχαν πάρει κάποια στιγμή στην ζωή τους αντισυλληπτικά χάπια, είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μειωμένος κατά 50% ο κίνδυνος καρκίνου

«Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών και ο κίνδυνος παρέμενε 50% χαμηλότερος. Μειωμένος ήταν ο κίνδυνος έως και 30 με 35 περίπου χρόνια μετά την διακοπή» αναφέρει χαρακτηριστικά η Åsa Johansson από το μήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Uppsala.

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης είναι σημαντικά, καθώς η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με παρενέργειες, όπως η θρόμβωση και ο καρκίνος του μαστού.

«Βρήκαμε μόνο ελάχιστα αυξημένο τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, με το ποσοστό επικινδυνότητας να πέφτει μέσα σε λίγα χρόνια κατόπιν της διακοπής. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να μην διαφέρει μεταξύ των γυναικών που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και εκείνων που δεν έκαναν» εξηγούν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μπορούν να επιτρέψουν τόσο στις γυναίκες όσο και τους γιατρούς να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις, αναφορικά με το ποιες γυναίκες μπορούν να λάβουν και ποιες όχι αντισυλληπτικά» καταλήγουν οι ερευνητές.