Η ψυχική υγεία επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς, τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλες καταστάσεις που πιστεύεται ότι συνδέονται άμεσα με άλλους εξωτερικούς παράγοντες, σύμφωνα με νέα επιστημονική δήλωση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation.

Σύνδεση καρδιάς, νου και σώματος

«Το μυαλό, η καρδιά και το σώμα ενός ατόμου είναι όλα αλληλένδετα, δομώντας αυτό που ονομάζεται σύνδεση νου-καρδιά-σώματος» εξηγεί ο Glenn N. Levine, καθηγητής στο Baylor College of Medicine στο Τέξας. «Ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι οι αρνητικοί ψυχολογικοί παράγοντες, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία» επισημαίνει.

«Από την άλλη, σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας» συνεχίζει.

Από τι αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού;

Η νέα επιστημονική δήλωση συσχετίζει αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις υγείας όπως κατάθλιψη, χρόνιο άγχος, στρες, θυμός και απαισιοδοξία με δυνητικά επιβλαβείς βιολογικές αντιδράσεις όπως ανωμαλίες καρδιακού παλμού, πεπτικά ζητήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, φλεγμονή και μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά.

Αναφέρεται επίσης ότι οι αρνητικοί ψυχολογικοί παράγοντες που συνδέονται με το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή αυξάνουν επίσης τα καρδιακά προβλήματα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεν πρόκειται «απλά» για στρες..

Ο Δρ Jonathan Goldfinger, διευθύνων σύμβουλος της Didi Hirsch Mental Health Services στη Νότια Καλιφόρνια, εξηγεί ότι είναι κάτι περισσότερο από απλό άγχος, επισημαίνοντας ότι η σχέση μεταξύ άγχους και καρδιακής υγείας δεν είναι τόσο απλή όσο το άγχος που προκαλεί απλώς την καρδιά ενός ατόμου να εργάζεται πιο σκληρά.

«Το συνεχές ή το χρόνιο άγχος μπορεί να γίνει τοξικό, και εδώ είναι που η σύνδεση γίνεται πιο περίπλοκη» επισημαίνει.

«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χρόνιο άγχος συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις τόσο μέσω της ανεξέλεγκτης φλεγμονής – της έντονης απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος – όσο και της αρνητικής τάσης των ανθρώπων σε συμπεριφορές που είναι επιρρεπείς σε περιόδους άγχους, όπως το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση τροφής και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν φλεγμονή», πρόσθεσε.

«Ο συνδυασμός αυτών μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, καταστρέφοντας τα τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά όπως και τα μεγάλα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο και το σώμα», καταλήγει.