Νέα ερευνητικά δεδομένα φέρνουν στο φως τα σημάδια που μας προειδοποιούν για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η συσσώρευση του ασβεστίου σε μια μεγάλη αρτηρία έξω από την καρδιά, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προβλεπτικός παράγοντας μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη από το Edith Cowan University.

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές ανέλυσαν 52 προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν εμφανίσει ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής, αντιμετωπίζουν δύο έως και τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής πάθησης.

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε επίσης ότι όσο πιο εκτεταμένη είναι η παρουσία του ασβεστίου στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Που οφείλεται η συσσώρευση ασβεστίου

Το ασβέστιο μπορεί να συσσωρευτεί στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων και να σκληρύνει τις αρτηρίες, εμποδίζοντας την παροχή αίματος ή προκαλώντας ρήξη της πλάκας, η οποία είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ασβεστοποίηση της αρτηρίας περιλαμβάνουν την κακή διατροφή, τον καθιστικό τρόπο ζωής, το κάπνισμα και την γενετική.

Προβλέποντας τον «σιωπηλό δολοφόνο»

Ο επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής Josh Lewis από τη Σχολή Ιατρικών και Επιστημών Υγείας του ECU, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν συχνά σιωπηλούς δολοφόνους, καθώς αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή ότι έχουν τα προειδοποιητικά σημάδια, όπως ασβεστοποίηση κοιλιακής ή στεφανιαίας αρτηρίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κοιλιακή αορτή αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές που μπορούμε να δούμε την συσσώρευση του ασβεστίου, ακόμα και πριν από την καρδιά. Εάν το βρούμε νωρίς, τότε μπορούμε να παρέμβουμε και να εφαρμόσουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να φρενάρουμε την κατάσταση» καταλήγει.