Επειδή η αλλαγή είναι τόσο δύσκολη, είναι χρήσιμο να έχετε έναν σύντομο οδηγό στην περίπτωση που θα προσπαθήσετε να νικήσετε έναν εθισμό, όπως το κάπνισμα ή την ανθυγιεινή διατροφή. Επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν:

Ορίστε μια σημαντική ημερομηνία

Είναι σημαντικό αν σκέφτεστε να διακόψετε έναν εθισμό, να ορίσετε μια ημερομηνία διακοπής.

Μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία, όπως ένα ειδικό γεγονός, τα γενέθλια ενός αγαπημένου σας προσώπου ή και τα δικά σας ή ακόμα και μια επέτειο, μια ημερομηνία δηλαδή που σας γεμίζει χαρά και ελπίδα.

Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Είναι σημαντικό για να ξεπεράσετε τον εθισμό να αφαιρέσετε όλα εκείνα τα στοιχεία, που μπορεί να σας τον υπενθυμίζουν, όπως το τασάκι, στην περίπτωση που θέλετε να κόψετε το κάπνισμα. Επίσης, μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ή να φέρουν στο σπίτι ή στους χώρους σας αντικείμενα που σχετίζονται με την συνήθεια που θέλετε να ξεπεράσετε.

Εστιάστε την ενέργειά σας και αφιερώστε τον χρόνο σας σε άτομα που σας βοηθούν να «συναντήσετε» την καλύτερη εκδοχή σας και σας παροτρύνουν να αφήσετε πίσω σας την ανθυγιεινή συνήθεια.

Εθισμός και αντιπερισπασμός

Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να σας βοηθήσει πολύ όταν προσπαθείτε να ξεπεράσετε έναν εθισμό. Όταν νιώθετε ότι η επιθυμία σας αυξάνεται «επικίνδυνα», δοκιμάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό, όπως το να περπατήσετε ή καλέσετε ένα φίλο σας για να μιλήσετε.

Είναι καλό να «προγραμματίσετε» πράγματα ή δραστηριότητες που θα μπορείτε να κάνετε κάθε φορά που έχετε επιθυμία.

Δίκτυο υποστήριξης

Μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας και ζητήστε την ενθάρρυνση και την υποστήριξη τους. Ενημερώστε τους ότι σταματάτε. Εάν χρησιμοποιούν το αντικείμενο εθισμού σας, εάν δηλαδή καπνίζουν μπροστά σας ενώ προσπαθείτε να το κόψετε, ζητήστε τους να μην το κάνουν μπροστά σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου σημειώνετε τα επιτεύγματά σας κι όλα όσα έχετε καταφέρει από τότε που «κόψετε» μια ανθυγιεινή συνήθεια. Όταν νιώθετε ότι «ξεμένετε» από κίνητρα, μπορείτε να διαβάσετε το ημερολόγιο για να αντλείτε δύναμη.

Ακολουθήστε το στο Google News