Μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές με ζυμαρικά είναι οι πέννες αλά βότκα. Μπορεί να μην την έχεις ξανακούσει, γιατί δεν είναι τόσο διαδεδομένη στα εστιατόρια της χώρας μας, αλλά τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Αμερική, τη λατρεύουν.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτό το πιάτο ήταν το 1974, όταν ο Ιταλός ηθοποιός Ugo Tognazzi δημοσίευσε το βιβλίο μαγειρικής «L’Abbuffone» και μέσα σε αυτό βρισκόταν η συγκεκριμένη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

1 συσκευασία πέννες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι βότκα
1 συσκευασία πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, σοτάρουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Μετά, ρίχνουμε τη βότκα, προσέχοντας τη φλόγα που θα πεταχτεί-μπορούμε να ρίξουμε το αλκοόλ και με το σκεύος εκτός φωτιάς για μερικά δευτερόλεπτα, για λόγους ασφαλείας. Τα αφήνουμε για 2 έως 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.

Ανακατεύουμε το μείγμα και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τέλος, βάζουμε άλλη μία κουταλιά σούπας βούτυρο, ρίχνουμε τις al dente βρασμένες πέννες  και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε και, αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω έξτρα παρμεζάνα.