Όταν δεν αισθάνεστε καλά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι το περιττό άγχος. Ωστόσο, η πανδημία τείνει να μας δυσκολεύει σε πολλά επίπεδα, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε τηλεργασία αγχώνεται να ζητήσει άδεια, ακόμα και όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας.

Άγχος δηλώνει το 42% των εργαζομένων

Σύμφωνα με την έρευνα σε 2.000 εργαζόμενους, το 42% των εργαζομένων ήταν πιο αγχωμένο ή ανήσυχο όταν σκεφτόταν να ζητήσει μια μέρα άδειας για ασθένεια το 2020, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

«Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η λήψη μιας ημέρας άδειας για ασθένεια ήταν πάντα κάπως αγχωτική, η πανδημία εντείνει αυτό το άγχος ακόμα περισσότερο», δηλώνει χαρακτηριστικά η δρ. Cynthia Zelis, επικεφαλής ιατρός της MDLIVE, που διεξήγαγε την έρευνα.

Η τηλεργασία εντείνει το άγχος που μπορεί κανείς να αισθανθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα αυξημένο ανάμεσα σε άτομα που εργάζονταν από το σπίτι.

Πώς να το διαχειριστείτε

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι επειδή χρειάζεστε μια μέρα άδειας για να φροντίσετε την υγεία σας ενώ δουλεύετε από το σπίτι, οι ειδικοί προτείνουν:

Ανοιχτή επικοινωνία

Μιλήστε ειλικρινά με τον προϊστάμενό σας για την ανάγκη σας για μια ημέρα άδειας. Ξεκινήστε ένα διάλογο με τον προϊστάμενός σας και προσπαθήστε να του εκφράσετε ανοιχτά την ανάγκη της άδειας, προσδιορίζοντας ποιο είναι το πρόβλημα που χρίζει προσοχής.

Ενημερώστε τον παράλληλα για το ανανεωμένο σας πλάνο και ότι έχετε ένα σχέδιο για να ολοκληρώσετε την δουλειά που απομένει όταν επιστρέψετε εντός χρόνου.

Αφήστε την ενοχή

Επειδή το άγχος συνδέεται με την αβεβαιότητα, οι ημέρες ψυχικής υγείας είναι ένας τρόπος για να εντοπίσετε πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας.

Οι πιέσεις των άλλων είναι εκτός του ελέγχου σας, αλλά η απάντησή σας και η ικανότητά σας να φροντίζετε τον εαυτό σας παρά τις καθημερινές σας προκλήσεις είναι στον έλεγχό σας.

Χρησιμοποιήστε αυτό το συναίσθημα για να αισθανθείτε ενδυναμωμένοι και σίγουροι για την επιλογή σας για να ζητήσετε μια ημέρα άδεια, εφόσον την χρειάζεστε.