Την παράταση του καθολικού lockdown στην Αττική για -τουλάχιστον- μια εβδομάδα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση, αφού παρά τις πολλές εβδομάδες lockdown τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αττική, όπου συνεχίζει σταθερά να συγκεντρώνει τα μισά από τα συνολικά κρούσματα της χώρας, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες της δεν καταγράφει την επιπέδωση της καμπύλης που ανέμεναν…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα, από τα 1.790 κρούσματα στην Ελλάδα, τα 790 καταγράφηκαν στην Αττική. Πρόκειται για αριθμούς που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ειδικούς και αυτός είναι και ο λόγος που εισηγήθηκαν -και η κυβέρνηση υιοθέτησε- την παράταση του σκληρού lockdown για -τουλάχιστον- μια εβδομάδα.

Παράλληλα, μαζί με την Αττική, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν η Εύβοια, η Αχαΐα και η Αρκαδία.

Την ίδια στιγμή, από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Μύκονος και μπαίνει στο πορτοκαλί.

Νέες περιοχές στο «κόκκινο»

Την ίδια στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο Σάββατο θα βρίσκονται στο «κόκκινο»: η Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), η Θεσπρωτία, η Σύρος, η Σάμος, η Άρτα, το Διδυμότειχο, ο Δήμος Λοκρών, η Αμφιλοχία, το Ηράκλειο και η Κορινθία.

Ακόμα, «κόκκινες» παραμένουν: η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο και η Τανάγρα.

Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στην Λάρισα και στον Βόλο κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Καμπανάκι» για τον Πειραιά

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην ενότητα του Πειραιά, η οποία όπως είπε προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 80%, στα 1.342.

Τόσο στο κέντρο, όσο και στις άλλες περιοχές. Θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά, τονισε.

Παρόμοια εικόνα και στον Δυτικό τομέα Αθηνών, φτάνοντας τα 1.036 ενεργά κρούσματα, κατέληξε.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι: προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από την Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.