Έχει συμβεί σε όλους. Ο γνώριμος και εκνευριστικός ήχος του ξυπνητηριού μάς ειδοποιεί ότι πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι, όμως εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να γυρίσουμε πλευρό. Ανοίγουμε τα μάτια μας και παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να νιώθουμε ξεκούραστοι, δεν έχουμε κανένα ίχνος ενέργειας να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Με λίγα λόγια, έχουμε ξυπνήσει χωρίς διάθεση, ακόμη κι αν δεν κρύβεται κάποια συγκεκριμένη αιτία πίσω από αυτή την άρνησή μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση; Πώς θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας με καλή διάθεση; Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να γεμίσουμε ενέργεια και να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας.

*Πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό

Μετά τον ύπνο, ο οργανισμός μας έχει αφυδατωθεί και έχει άμεση ανάγκη από ενυδάτωση. Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση, της τάξεως του 1-3%, είναι αρκετή για να μειωθεί η ενέργειά μας και να αυξηθεί η κόπωση που νιώθουμε, επομένως φροντίζουμε να πιούμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας και προτού απολαύσουμε τον καφέ μας. Μάλιστα, η κατανάλωση νερού το πρωί αποτρέπει τον πονοκέφαλο και ενισχύει την ικανότητα των νεφρών μας να απομακρύνουν τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

*Τρώμε ένα απολαυστικό πρωινό

Ένα νόστιμο πρωινό μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση στη στιγμή και να μας χαρίσει ενέργεια, ειδικά αν επιλέξουμε έξυπνα τις τροφές που θα βάλουμε στο πιάτο μας. Συμπεριλαμβάνοντας στο πρωινό μας τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες θα έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια και θα νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Η βρώμη, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μάνγκο, η κινόα, η μπανάνα και το πολύσπορο ψωμί είναι μερικές τροφές που μπορούν να μας δώσουν άμεση τόνωση.

*Κάνουμε… ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος δεν είναι απαραίτητος μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την ψυχολογία μας. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποψιαζόμαστε: η έκθεσή μας στο φως κατά διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσής μας, επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να απολαύσουμε το πρωινό μας γεύμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας; Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε τη βιταμίνη D στον οργανισμό μας, οπότε το όφελος είναι διπλό.

*Βάζουμε τα αθλητικά μας

Όχι για να κάτσουμε αναπαυτικά στον καναπέ μας και να αρχίσουμε το binge-watching, αλλά για να γυμναστούμε. Μόλις μισή ώρα σωματικής άσκησης αρκεί για να αυξήσουμε τις ενδορφίνες μας και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, επομένως αξίζει την προσπάθεια, ειδικά όταν νιώθουμε «πεσμένοι» ψυχολογικά.

*Ακούμε μουσική

Για να αποσπάσουμε το μυαλό μας από τις σκέψεις που μας αγχώνουν και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με μια δόση αισιοδοξίας, δοκιμάζουμε να ακούσουμε μουσική, προτιμώντας χαρούμενες μελωδίες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Καθώς η μουσική περνάει στον εγκέφαλό μας, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι στη στιγμή.

*Περιποιούμαστε τον εαυτό μας

Ακόμη κι αν αυτό το διάστημα δουλεύουμε από το σπίτι, είναι σημαντικό να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, ώστε να νιώθουμε εμείς καλύτερα. Φυσικά δεν χρειάζονται υπερβολές. Απλά βγάζουμε τις πυτζάμες, φοράμε άνετα ρούχα και αφιερώνουμε λίγο χρόνο στην περιποίηση του δέρματός μας.