Παρόλο που είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζουμε περιστασιακά ξάγρυπνα βράδια, η αϋπνία περιλαμβάνει την δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς για να κοιμηθεί ή ακόμα και τις συχνές αφυπνίσεις στο ίδιο βράδυ. Μερικές από τις εναλλακτικές, φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Έκθεση στο φυσικό φως

Η θεραπεία με φως χρησιμοποιείται ως μέρος των θεραπειών για την αϋπνία. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε την νύχτα, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο φως το πρωί. Η έκθεση στο φως παίζει κομβικό ρόλο στον ύπνο, καθώς αυξάνει την παραγωγή της μελατονίνης, ειδοποιώντας το σώμα για το πότε έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Δοκιμάστε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί να είναι μια βόλτα σε εξωτερικό χώρο για περίπου μισή ώρα.

Από την άλλη πλευρά, εάν διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο φως αργά το απόγευμα και θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους, λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Τεχνικές χαλάρωσης

Μια τακτική πρακτική διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, καθώς θα επιβραδύνετε την αναπνοή σας, πράγμα που θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του στρες, που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο σας.

Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει την συνειδητή κατεύθυνση της προσοχής σε κάτι συγκεκριμένο, όπως η αναπνοή, ένας ήχος ή μια λέξη, προκειμένου να αυξηθεί η ενσυνειδητότητα.

Μερικοί τύποι διαλογισμού περιλαμβάνουν τον καθοδηγούμενο διαλογισμό, διαλογισμό vipassana, yoga nidra ή και την σάρωση σώματος.

Τρόφιμα και τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ, πρόδρομος της σεροτονίνης, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη. Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο μικρό σνακ με υδατάνθρακες, όπως είναι τα κράκερ ολικής άλεσης πριν τον ύπνο, καθώς προωθούν τον ύπνο.

Επίσης, συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6, που μπορεί να βρεθεί στους ηλιόσπορους και τις μπανάνες, καθώς ενισχύει την μετατροπή της τρυπτοφάνης.