Η συνήθεια της ονυχοφαγίας ξεκινά συνήθως από μικρή ηλικία και πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των παιδιών. Καθώς μεγαλώνουν, κάποια παιδιά αφήνουν πίσω τους αυτή τη συνήθεια, ενώ άλλα τη συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή τους. Αν λοιπόν «τρώτε» τα νύχια σας, τότε πιθανότατα πρόκειται για κάτι που σας ακολουθεί από την παιδική σας ηλικία.

Μπορεί να το κάνετε από βαρεμάρα ή συνήθεια, μπορεί έτσι να χαλαρώνετε ή μπορεί να είναι η αντίδρασή σας σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ονυχοφαγία ευνοεί τη μεταφορά μικροβίων στο στόμα και κατ’ επέκταση τον οργανισμό σας και παράλληλα χαλάει την εικόνα των χεριών σας. Πρόκειται δηλαδή για ένα θέμα υγείας αλλά και ένα αισθητικό πρόβλημα.

Κι ενώ μπορεί να θεωρείτε ότι πλέον είστε πολύ μεγάλη για να αλλάξετε συνήθειες, στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο. Άλλωστε, την περίοδο που διανύουμε είναι ακόμη πιο σημαντικό να προσέχετε την υγιεινή σας. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να κάνετε προκειμένου να σταματήσετε να «τρώτε» τα νύχια σας.

Tips για να σταματήσετε να «τρώτε» τα νύχια σας

Μπορεί να μην δείτε αλλαγή εν μια νυκτί, αλλά με λίγο χρόνο και προσπάθεια, μπορείτε να αφήσετε πίσω σας τη συνήθεια της ονυχοφαγίας. Ξεκινήστε θέτοντας μικρούς στόχους, όπως να σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια στο δεξί σας χέρι για μια εβδομάδα. Μόλις πετύχετε τον πρώτο σας στόχο, βάλτε τον επόμενο, μέχρι να σταματήσετε εντελώς.

*Κόψτε τα νύχια σας κοντά

Εάν δεν υπάρχει αρκετό νύχι για να πιάσετε με τα δόντια σας, δεν θα σας φαίνεται τόσο ικανοποιητική η διαδικασία. Επιπλέον, τα χέρια σας θα είναι πιο καθαρά, καθώς δεν θα συσσωρεύονται βακτήρια κάτω από τα νύχια σας.

*Δώστε τους άσχημη γεύση

Υπάρχουν ειδικά βερνίκια με πικρή γεύση που μπορείτε να απλώσετε στα νύχια σας. Η απωθητική γεύση τους θα σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές προτού ξεκινήσετε να «τρώτε» τα νύχια σας.

*Βάψτε τα

Το να ξοδέψετε χρήματα και χρόνο σε ένα nail bar θα σας χαρίσει όμορφα νύχια και έναν καλό λόγο να τα κρατήσετε έτσι. Δεδομένου ότι τώρα τα nail salons είναι κλειστά, δοκιμάστε να βάψετε μόνη σας τα νύχια σας.

*Φορέστε γάντια

Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά αν δεν μπορείτε να φτάσετε στα νύχια σας, δεν μπορείτε να τα δαγκώσετε. Ειδικά αν αυτήν την περίοδο εργάζεστε από το σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

*Βρείτε τι πυροδοτεί την αντίδραση αυτή

Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε ή τι κάνετε όταν δαγκώνετε τα νύχια σας. Μόλις συνειδητοποιήσετε τι πυροδοτεί αυτήν την κίνηση, προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους αντιμετώπισης.

*Κρατήστε τα χέρια ή το στόμα σας απασχολημένα

Βρείτε κάτι για να κρατήσετε τα χέρια σας απασχολημένα, π.χ. ένα μπαλάκι antistress ή ακόμη και ένα στυλό για να ανοιγοκλείνετε. Μασήστε μια τσίχλα, ώστε το στόμα σας να είναι απασχολημένο. Με λίγα λόγα, αφιερώστε την ενέργειά σας σε κάτι διαφορετικό.

*Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε αφού δοκιμάσατε πολλές μεθόδους, αναζητήστε τη ρίζα του προβλήματος. Για παράδειγμα, αν το άγχος σας είναι αυτό που σας σπρώχνει στην ονυχοφαγία, τότε προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους να το διαχειριστείτε.