Τον κώδωνα του κινδύνου του κοροναϊού για τους νέους ανθρώπους κρούει 37χρονος, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη με τον ιό επί 40 μέρες, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ο 37χρονος Αργύρης Χαραλαμπάκης από τη Χαλκίδα διεγνώσθη με κοροναϊό το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, με τα πρώτα συμπτώματα να έχουν εμφανιστεί μια μέρα νωρίτερα.

Όπως αποδείχτηκε, ο επιχειρηματίας είχε κολλήσει τον ιό σε ένα επαγγελματικό ραντεβού μια εβδομάδα πριν τη διάγνωσή του.

«Το παράδοξο είναι ότι και οι τρεις που βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο, φορούσαμε μάσκες. Ωστόσο ο χώρος δεν αεριζόταν και ίσως οι αποστάσεις μεταξύ μας δεν ήταν αυτές που θα έπρεπε και προφανώς γι’αυτό μεταδόθηκε ο ιός από τον έναν στον άλλον. Εγώ ήμουν ο μικρότερος σε ηλικία, 37 ετών και οι άλλοι δυο, 50 και 66 ετών αντίστοιχα. Και οι τρεις μας νοσήσαμε και νοσηλεύτηκαμε σε διαφορετικά νοσοκομεία της Αθήνας», αναφέρει.

Στις πρώτες ακτινογραφίες που κάνει, οι γιατροί τον ενημερώνουν ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

«Έδειχναν εντάξει, γεγονός που με καθησύχασε. Βλέπετε είχα έναν γερό οργανισμό, δεν αρρώσταινα σχεδόν ποτέ, πρόσεχα την διατροφή μου, οπότε πίστευα ότι θα το περάσω ως μια απλή γρίπη».

Ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση

Ωστόσο την επόμενη κιόλας μέρα τα δεδομένα στην υγεία του αλλάζουν προς το χειρότερο.

«Κάνω πάλι ακτινογραφία και τότε οι γιατροί βλέπουν ότι ο ιός έχει προκαλέσει πνευμονία, αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσουν και οι αιματολογικές εξετάσεις», προσθέτει ο Αργύρης Χαραλαμπάκης.

Οι γιατροί τον ενημερώνουν ότι πρέπει να νοσηλευτεί, όμως το Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν διαθέτει διαθέσιμη κλίνη και τελικά μεταφέρεται σε θάλαμο Covid του νοσοκομείου Σωτηρία.

«Ήμουν ένα βήμα πριν την διασωλήνωση, κάτι που ευχόμουν να μην συμβεί. Μάλιστα οι γιατροί εκτιμώντας την κλινική μου κατάσταση ήταν πολύ επιφυλακτικοί. Οι πρώτες τρεις μέρες στο νοσοκομείο ήταν αρκετά δύσκολες, όπως δύσκολο ήταν και το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να νοσηλευτώ».

Στον θάλαμο βρέθηκε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και εικόνες.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα ενός ηλικιωμένου που έπασχε από άνοια. Ξυπνούσε, έβγαζε το οξυγόνο, έμπαιναν οι γιατροί το επανατοποθετούσαν , όμως συνέχιζε να επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα. Τελικά έμαθα ότι διασωληνώθηκε και δυστυχώς κατέληξε».

Εξέπληξε τους πάντες

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Αργύρη Χαραλαμπάκη είναι ότι μετά τις τρεις πρώτες και ιδιαίτερα δύσκολες μέρες της νοσηλείας του στον θάλαμο Covid του Σωτηρία και ενώ οι γιατροί του έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει να διασωληνωθεί, ξαφνικά, η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση.

«Και οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι» θα πει ο ίδιος. «Φαίνεται πως οργανισμός μου ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στη θεραπεία. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει, ούτε οι γιατροί ήταν σε θέση να μου εξηγήσουν πως κατάφερα να αποφύγω να διασωληνωθώ. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να βρίσκομαι συνεχώς ξαπλωμένος μπρούμυτα, όπως μου είχαν συστήσει οι γιατροί, διότι έτσι αντιμετωπιζόταν καλύτερα η δύσπνοια. «Μας εξέπληξες ιδιαίτερα” ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια γιατρών», λέει στο protothema.gr.

Και καταλήγει: «Εάν δεν το ζήσεις δεν καταλαβαίνεις τι εστί κοροναϊός. Αναθεώρησα πολλά μετά απ’ αυτή την περιπέτεια. Τώρα θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσους παίρνουν αψήφιστα την πανδημία και να ευχαριστήσω τους γιατρούς και τους νοσηλευτές- τριες του Σωτηρία που με βοήθησαν να βγω αλώβητος απ’ αυτή τη δοκιμασία, καθως επίσης και όλους τους φίλους και συνεργάτες οι οποίοι με την σκέψη τους και τις ευχές τους, μου έδιναν κουράγιο να συνεχίσω να παλεύω με τον αόρατο εχθρό».