Είτε έχετε βάλει στόχο να αποκτήσετε μια μακριά χαίτη είτε λατρεύετε τα stylish καρέ κουρέματα, είτε βάφετε τα μαλλιά σας είτε τα διατηρείτε στο φυσικό τους χρώμα, ένα ένα σίγουρο: θέλετε να είναι υγιή και λαμπερά. Άλλωστε, όποιο κούρεμα και στυλ κι αν δοκιμάσετε σε ταλαιπωρημένα μαλλιά, δεν πρόκειται να δείξει ωραίο. Κι ενώ μπορεί να νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά όσον αφορά στην περιποίηση των μαλλιών σας, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνετε κάποιο από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

*Πιάνετε τα μαλλιά σας σφιχτές κοτσίδες

Ενώ δεν πειράζει να κάνετε μια χαλαρή κοτσίδα ή αλογοουρά, όταν είναι σφιχτή μπορεί να σπάσει η τρίχα ή ακόμη και να καταλήξετε με πονοκέφαλο. Προκειμένου να αποφύγετε λοιπόν τη φθορά της τρίχας σας, προτιμήστε τις χαλαρές κοτσίδες με υφασμάτινα λαστιχάκια (τύπου scrunchies), τα οποία δεν ταλαιπωρούν τα μαλλιά.

*Κουρεύεστε σπάνια

Ακόμη κι αν θέλετε να αποκτήσετε μακριά μαλλιά, πρέπει να κόβετε ελάχιστα τις άκρες κάθε 1-2 μήνες, ώστε να απομακρύνετε την ψαλίδα και τα μαλλιά σας να παραμένουν όμορφα και υγιή σε όλο το μήκος τους. Άλλωστε, η ψαλίδα δεν μπορεί να… θεραπευτεί, μόνο να αφαιρεθεί και να προληφθεί.

*Λούζεστε με καυτό νερό

Όσο απολαυστική κι αν είναι η αίσθηση του καυτού νερού μετά από μια δύσκολη ημέρα, η υψηλή θερμοκρασία του νερού αφυδατώνει και θαμπώνει την τρίχα. Προτιμήστε λοιπόν να λούζεστε με χλιαρό νερό.

*Δεν προστατεύετε τα μαλλιά σας από τη θερμότητα

Δεδομένου ότι το σίδερο ισιώματος μπορεί να φτάσει τους 260 βαθμούς Κελσίου και η τρίχα καίγεται στους 270 βαθμούς, είναι απαραίτητο να απλώνετε ομοιόμορφα μια εξειδικευμένη σύνθεση κατά της θερμότητας. Έπειτα, ρυθμίστε τη συσκευή σε μέτρια θερμοκρασία για την κανονική τρίχα και σε κάπως πιο υψηλή θερμοκρασία για τη χοντρή.

*Χτενίζεστε μόλις βγείτε από το ντους

Όταν είναι βρεγμένα, τα μαλλιά σας είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Προσπαθήστε λοιπόν να περιμένετε μέχρι τα μαλλιά σας να είναι περίπου κατά 70% στεγνά, προτού τα ξεμπερδέψετε.

*Τα σκουπίζετε με πετσέτα

Αν μετά το λούσιμο σκουπίζετε τα μαλλιά σας με πετσέτα, κάνοντας απότομες κινήσεις, τότε πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι τα ταλαιπωρείτε. Ακολουθήστε τη συμβουλή μας και αφού λουστείτε, σκουπίστε ταμποναριστά τα μαλλιά σας με ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι. Έτσι, θα αποτρέψετε τη φθορά της τρίχας αλλά και το φριζάρισμα.