Μια σφολιάτα για πρωινό, αφού σπανίως υπάρχει το περιθώριο να ετοιμάσουμε κάτι στο σπίτι. Ένα σνακ από τον αυτόματο πωλητή του γραφείου για «μεσημεριανό» – πού χρόνος για κανονικό διάλειμμα. Και μετά delivery για βραδινό, καθώς η συσσωρευμένη κούραση είναι απαγορευτική για γαστριμαργικούς πειραματισμούς και μαγειρική. Το αποτέλεσμα; Έχουμε πάρει μεν τις θερμίδες που χρειαζόμαστε – μπορεί και πολλές παραπάνω – αλλά δεν έχουμε δώσει στον οργανισμό μας σχεδόν τίποτα από ό,τι έχει ανάγκη για να λειτουργεί στο full των δυνατοτήτων του – πολλώ δε μάλλον για να μπορέσει και να μας προστατεύσει από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το σώμα μας διαθέτει έναν μικροσκοπικό, αλλά θαυματουργό «στρατό» απέναντι στους ξένους εισβολείς: Το όνομα αυτού, ανοσοποιητικό σύστημα. Προκειμένου, όμως, να είναι σε θέση να καταπολεμά ασθένειες και λοιμώξεις, αυτός ο μηχανισμός άμυνας έχει ανάγκη και από τη δική μας ενίσχυση. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις λειτουργίες του, όμως ξέρουμε με βεβαιότητα ότι η διατροφή μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ισχύ και την αποτελεσματικότητά του. Επομένως, μπορούμε και να διαμορφώσουμε το περιεχόμενο του πιάτου μας με τον κατάλληλο τρόπο.

Κάτοικοι και εισβολείς

Δεν είναι κάθε μικροοργανισμός απειλητικός για την υγεία μας. Όπως έχετε πιθανότατα ακούσει ξανά στο παρελθόν, σε ολόκληρο το σώμα μας κατοικούν βακτήρια που συμβιώνουν με τον οργανισμό μας. Τα βακτήρια αυτά, το λεγόμενο μικροβίωμα, όταν βρίσκονται στη σωστή ισορροπία όχι απλώς δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν ευεργετικά.

Μεταξύ άλλων, το μικροβίωμα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί και να εξισορροπεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις, ενώ τα χαρακτηριστικά του κρίνονται τόσο από γενετικούς παράγοντες, όσο και από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.

Ταΐζοντας το ανοσοποιητικό μας

Κάποια θρεπτικά συστατικά, λοιπόν, είναι σε θέση να επηρεάζουν ευεργετικά το μικροβίωμα και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό μας. Μερικά από τα σημαντικότερα για την εύρυθμη λειτουργία των αμυνών του οργανισμού μας, είναι τα παρακάτω:

  • Βιταμίνη με ιστορία: Δεν είναι τυχαίο που η γιαγιά μας, μας κυνηγούσε κάθε χειμώνα με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι: Η Βιταμίνη C, η πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη,  είναι πράγματι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία για την άμυνα του οργανισμού μας. Εκτός από τον πιο διάσημο εκπρόσωπό της, θα τη βρούμε και στα grapefruit και τα μανταρίνια, αλλά και στις κόκκινες πιπεριές, την παπάγια και τις φράουλες.
  • Οστά – και ανοσοποιητικό – από ατσάλι: Ξέρατε ότι έχετε ανάγκη τη Βιταμίνη D, γιατί ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και βοηθά στην προστασία των οστών σας από την απειλητική για τις γυναίκες οστεοπόρωση. Ίσως όμως δεν γνωρίζατε πόσο σημαντική είναι και για την διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού. Τώρα που το μάθατε και αυτό, βεβαιωθείτε ότι εντάσσετε στη διατροφή σας τρόφιμα που την περιέχουν, όπως τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες και τους κρόκους των αυγών.
  • Μέταλλο από… χρυσό: Ένα παραγνωρισμένο ιχνοστοιχείο, με πολλαπλές λειτουργίες για την υγεία μας είναι και ο ψευδάργυρος, που μεταξύ άλλων βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, αλλά και στην προστασία των κυττάρων μας από το οξειδωτικό στρες. Για αυτό και αξίζει να βεβαιωθούμε ότι εντάσσουμε στο πιάτο μας τροφές που τον περιέχουν, όπως το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το σουσάμι, το ταχίνι, οι κολοκυθόσποροι και οι καρποί.
  • Και φυσικά, η λίστα δεν σταματά εκεί: Μικροθρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο, ο σίδηρος, αλλά και τα προβιοτικά και πρεβιοτικά έχουν το καθένα να παίξει τον δικό του ρόλο στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προστασία μας από κάθε είδος μικροοργανισμούς.

4+1 διατροφικά μυστικά για έναν οργανισμό… φρούριο

Ανοσοποιητικό στο πιάτο

Το πρώτο προφανές συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι πως θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διατροφή μας, αν θέλουμε να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Θα πρέπει να φροντίσουμε το περιεχόμενο του πιάτου μας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνες C και D, φολικό οξύ και χαλκός, είναι σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα.

Το πιο παραμελημένο όργανο

Δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το φροντίζουμε. Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου μας παίζει καθοριστικό ρόλο στις άμυνες του οργανισμού μας. Για αυτό, ακόμη και αν η γεύση τους δεν μας είναι και τόσο αγαπητή, εντάσσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διαδικασίες, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί, το προζύμι και ο τραχανάς.

Όνειρα υγείας

Εκτός από τις γνωστικές μας δεξιότητες, όταν εξαντλούμε τον εαυτό μας, αποδυναμώνουμε και το ανοσοποιητικό μας. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απολύτως αναγκαίος σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσής του.

Το υγιές ανοσοποιητικό… θέλει και κόπο

Μην φανταστείτε, όμως, κάτι τρομερό. Μισή ώρα ήπιας καθημερινής άσκησης – μπορεί να είναι ακόμη και ένας απλός περίπατος – βοηθά το σώμα μας να παραμείνει ενεργοποιημένο, αλλά και το μυαλό μας να απαλλαγεί από το στρες, που επίσης έχει την ιδιότητα να μας καθιστά πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Το κάτι παραπάνω

Με μια ελάχιστη έρευνα, μπορούμε να εντοπίσουμε συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προσφέρουν στον οργανισμό μας την ώθηση που έχει ανάγκη για να καταπολεμήσει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Για παράδειγμα, το Immune Booster της Herbalife Nutrition, συμβάλλει στην υποστήριξη της ισορροπίας του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος – ενώ διαθέτει απολαυστική γεύση μούρου που μας βοηθά να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες C και D, σελήνιο και ψευδάργυρο, αλλά και στο συστατικό EpiCor®, ένα επιστημονικώς τεκμηριωμένο συστατικό από ζυμωθείσα ξηρά μαγιά με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, το Immune Booster της Herbalife Nutrition προσφέρει στο σώμα μας το «κάτι παραπάνω» που έχει ανάγκη. Και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, ως μέρος ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής, διασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

H Herbalife Nutrition είναι μια παγκόσμια εταιρεία διατροφής που δραστηριοποιείται στον κλάδο το 1980 και είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο στις κατηγορίες των υποκατάστατων γεύματος και των πρωτεϊνούχων συμπληρωμάτων διατροφής συνδυαστικά

Τα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Ανεξάρτητων Συνεργατών Herbalife Nutrition.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.herbalife.gr ή ακολουθήστε τη Herbalife Nutrition στο Facebook, το Instagram ή το YouTube.

[1] Οι Βιταμίνες C και D, το Σελήνιο και ο Ψευδάργυρος συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος