Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας μεγαλώνει μαζί μας και ορισμένες από τις λειτουργίες του μπορεί να μην τις επιτελεί στον ίδιο άριστο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι έξυπνοι τρόποι για να διατηρήσετε την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και την συγκέντρωση ισχυρή, όπως η κατανάλωση ορισμένων απολαυστικών και άκρως θρεπτικών τροφίμων.

Η καφεΐνη ενισχύει την συγκέντρωση;

Ορισμένες ουσίες, όπως η καφεΐνη, μπορούν να σας ενεργοποιήσουν και να σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε. Βρίσκεται στον καφέ ή και την σοκολάτα και ενισχύει το αίσθημα της αφύπνισης, αν και οι επιδράσεις της είναι βραχυπρόθεσμες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι ή ακόμα και να νιώθετε άβολα.

Ζάχαρη αλλά τι… ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του εγκεφάλου σας, όχι όμως αυτή που φαντάζεστε αλλά η γλυκόζη, την οποία επεξεργάζεται το σώμα σας από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες που τρώτε.

Για αυτό όταν νιώθετε ότι η συγκέντρωσή σας μειώνεται, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό από φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας, καθώς μπορεί να ενισχύσει βραχυπρόθεσμα τη μνήμη, τη σκέψη και την ψυχική ικανότητα.

Μην ξεχνάτε το πρωινό σας

Αν δεν τρώτε πρωινό, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε πάλι, μιας και πληθώρα ερευνητικών δεδομένων επισημαίνει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και προσοχή.

Τα τρόφιμα στην κορυφή της λίστας των… «καυσίμων» του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα.

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά

Μια πηγή πρωτεΐνης που συνδέεται με την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία είναι τα ψάρια, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά ενισχύουν πραγματικά τον εγκέφαλο, καθώς τα υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και βραδύτερη γνωστική εξασθένιση.

Επιπλέον, μπορεί να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Για την υγεία του εγκεφάλου αλλά και της καρδιάς, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα.

Λίγη μαύρη σοκολάτα και μια χούφτα αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία έχει συνδεθεί σε ορισμένες μελέτες με μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης καθώς μεγαλώνετε.

Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει φυσικά διεγερτικά όπως η καφεΐνη, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την συγκέντρωση.