Σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας και την άρση του lockdown, εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών εως το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση μιλά για ένα δεκαήμερο φωτιά, με το χρόνο να τρέχει όσο πλησιάζουμε στην πασχαλινή περίοδο και τις αντοχές των πολιτών να δοκιμάζονται καθημερινά, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση περιοριστικών μέτρων από το Νοέμβριο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή τη φορά θα προηγηθεί από κάθε άλλη δραστηριότητα, και η κυβέρνηση περιμένει την πορεία της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα για να «κλειδώσει» το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.

Όπως τονίζουν όλοι οι επιστήμονες με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, μπορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα να βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο στα… θετικά νέα διανύουμε -πιθανότατα- το τελευταίο διάστημα της «περιόδου του lockdown».

Πρώτο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το πρώτο βήμα εξόδου από την καραντίνα θα αποτελέσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Στα καταστήματα θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, στέλνοντας ένα και μόνο μήνυμα τη μέρα  στο νέο αριθμό 13032 και θα έχει στη διάθεση του 3 ώρες για να ψωνίσει.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το άνοιγμα των καταστημάτων –πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου– θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το άνοιγμα θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με παράδοση εκτός καταστήματος (click away) και σε δεύτερο χρόνο με παραλαβή εντός (click in shop).

Για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός και στις αγορές ή εντός των ορίων των δήμων κατοικίας, ενώ για τα εμπορικά κέντρα είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας με περιορισμό του αριθμού των καταναλωτών στο εσωτερικό τους.

« Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις»

Αναγκαία πάντα, κρίνεται η τήρηση των μέτρων: Κάτι που επισήμαναν μιλώντας στο MEGA οι κ.κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,

«Και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική. Ήπια αλλά ανοδική. Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση. Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό. Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση. Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Σε συνθήκες συγχρωτισμού και στους ανοιχτούς χώρους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Το έχουμε δει σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε συναυλίες κλπ.. Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις και είμαστε με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά. Τώρα ότι πρέπει να υπάρξουν τρόποι εκτόνωσης των ανθρώπων, βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να φροντίσουμε να επιτρέπουμε την επαφή με την ύπαιθρο και τη φύση για να αντέξουμε ψυχολογικά το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάζεται. Στα μέσα Απριλίου, μαζί με τους εμβολιασμούς, θα είμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι «Το αν το Πάσχα θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο».

«Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με άλλη πολιτική στο θέμα των τεστ. Μπορεί να λειτουργήσει καλά και με ασφάλεια αν οι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες κάνουν τεστ ανά βδομάδα», ανέφερε  ο κ. Τζανάκης.

Άνοιγμα σχολείων από τον Απρίλιο

Μετά το λιανεμπόριο αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων -τα οποία θα είναι κλειστά για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν από τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με το star. Πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια που έχουν κάνει επτά μήνες τηλεκπαίδευση από πέρυσι το Μάρτιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν τα Δημοτικά στις 12 Απριλίου, καθώς τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές λειτούργησαν περισσότερο δια ζώσης  σε σχέση με γυμνάσια και λύκεια.

Εστίαση – Μετακινήσεις – Τουρισμός

Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει στις 19 Απριλίου η εστίαση αφού θα βελτιωθεί και ο καιρός.

Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν με τραπεζάκια έξω, μόνο με καθιστούς πελάτες και αποστάσεις.

Από τα τέλη Απριλίου, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ξεκινήσει και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Θα εξεταστεί πρώτα η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και τον Μάιο θα καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS.

Τον Μάιο θα ανοίξει η χώρα και τις πύλες για τους τουρίστες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή τεστ αντισωμάτων.

Νωρίτερα εξετάζεται να ανοίξουν οι πόρτες για τους τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν προχωρήσει τους εμβολιασμούς και ενδεχομένως για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πάψουν να βρίσκονται στο κόκκινο.

Πότε θα ανοίξουν τα μπαρ

Τον Ιούνιο σταδιακά και ως τον Ιούλιο θα ανοίξουν τα μπαρ, αρχικά μέχρι τη μια τα μεσάνυχτα και θα επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων με μέτρα ακόμη και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως οι συναυλίες.