Οι γραμμές στην επιφάνειά τους, το σπάσιμο και η θαμπή, κίτρινη όψη τους είναι μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειάζονται ενίσχυση. Είναι γεγονός ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών και τα αντισηπτικά δεν ταλαιπωρούν μόνο το δέρμα αλλά και τα νύχια. Ας δούμε πώς μπορούμε να τα δυναμώσουμε, να επαναφέρουμε την όμορφη εικόνα τους και πρωτίστως την υγεία τους.

1. Ενυδάτωση

Κάθε βράδυ απλώνουμε ένα ενυδατικό προϊόν στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών. Μερικές ενδεδειγμένες προτάσεις είναι η βαζελίνη, το καστορέλαιο αλλά και ειδικές συνθέσεις, είτε κρέμες είτε λαδάκια με πρωτεϊνες και βιταμίνες.

2.Κάνουμε μασάζ

Για λαμπερά, λεία και σούπερ δυνατά νύχια, καλό είναι να βοηθάμε τη θρεπτική σύνθεση να απορροφάται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ετσι αφιερώνουμε κάποια λεπτά κάνοντας μασάζ στις άκρες των δαχτύλων, γύρω γύρω από τα πετσάκια και στην επιφάνεια των νυχιών.  Αυτό διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στα νύχια, αυξάνει την οξυγόνωση άρα και την ανάπτυξή τους.

3. Χρησιμοποιούμε σωστά τη λίμα

Για να αποφύγουμε το σπάσιμο των νυχιών, δε λιμάρουμε με κινήσεις δεξιά – αριστερά, αλλά προς μία μόνο κατεύθυνση. Επίσης, αποφεύγουμε τη λίμα μετά το μπάνιο. Τα βρεγμένα, μαλακά νύχια σπάνε πιο εύκολα.

4. Δεν κόβουμε τα πετσάκια

Ο ρόλος τους είναι να ενυδατώνουν και να προστατεύουν τα νύχια από μικρόβια και μολύνσεις. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να τα κόβουμε. Προτιμάμε να τα σπρώχνουμε προς τα πίσω με ένα στικ. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι μετά το μπάνιο, που θα έχουν μαλακώσει.

5. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με βιταμίνες

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β και ιδιαίτερα η βιοτίνη δυναμώνει τα νύχια. Ελβετοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της βιοτίνης σε ανθρώπους με εύθραυστα νύχια και ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη 2,5 μιλιγκράμ βιοτίνης για διάστημα σχεδόν πέντε μηνών δυναμώνει θεαματικά τα νύχια.

6. Διατηρούμε γυαλιστερά τα νύχια μας

Ακόμα και μία διάφανη στρώση βερνίκι προστατεύει τα νύχια και τους δίνει ένα εφέ λάμψης. Οταν λοιπόν θέλουμε να τα βάψουμε, τότε πρώτα εφαρμόζουμε απαραιτήτως το base coat, που θα προστατεύσει το νύχι.

Προσοχή: To βερνίκι πρέπει να αφαιρείται το πολύ μετά από 10 μέρες.

7. Αποφεύγουμε το ασετόν

Κι αυτό γιατί η συχνή χρήση του αφυδατώνουν τα νύχια και τα πετσάκια. Αντί αυτού προτιμάμε ξεβαφτικά με έλαια.

Βonus tip

-Φοράμε πλαστικά γάντια όποτε κάνουμε φασίνα

Οι δουλειές του σπιτιού και τα απορρυπαντικά είναι καταστροφικά για τα νύχια. Για έξτρα απαλότητα, απλώνουμε μια κρέμα χεριών πριν βάλουμε τα γάντια. Η ζέστη θα βοηθήσει τα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν καλύτερα.