«Οι περισσότερες Ελληνίδες έχουμε ταλαιπωρημένα μαλλιά από το βούρτσισμα, το styling και τις χημικές επεξεργασίες. Γι’ αυτό οι ανάγκες των μαλλιών μας είναι η εντατική θρέψη, η επανόρθωση και η ενδυνάμωση. Για να αποκαταστήσουμε τη λάμψη και την ελαστικότητά τους πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε μία μάσκα με πλούσιους θρεπτικούς και προστατευτικούς παράγοντες». Τάδε έφη η hair expert Στέλλα Σουλελέ.

Ωστόσο οι ανάγκες των μαλλιών ποικίλλουν, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσο πολλές συνθέσεις μάσκας που η κάθε μία επιτελεί και έναν διαφορετικό σκοπό. Tι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε για να επιλέξουμε την καλύτερη σύνθεση;

Μάσκα για ενυδάτωση

Η βασική αποστολή της σύνθεσης είναι να δημιουργεί ένα μικροφιλμ στην επιφάνεια της τρίχας προκειμένου τα μαλλιά να μην μπερδεύονται μεταξύ τους, να μη φριζάρουν και να παραμένουν απαλά και ενυδατωμένα. Μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς μαλακτικούς παράγοντες είναι η πανθενόλη (ή αλλιώς προβιταμίνη Β5), η βιταμίνη Ε, η τοκοφερόλη και η γλυκερίνη.

Μάσκα για αναδόμηση

Ενισχύει την κεράτινη στοιβάδα της τρίχας και δυναμώνει τα μαλλιά απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις. Συνήθως τα συστατικά που περιέχει είναι τα ceramides και αμινοξέα, που βοηθάνε στην προστασία της κερατίνης.

Μάσκα ενάντια στο σπάσιμο και την τριχόπτωση

Η σύνθεσή της ξεμπερδεύει και ενδυναμώνει τα μαλλιά μειώνοντας την πιθανότητα τριχόπτωσης από το σπάσιμο. Κύρια συστατικά της είναι τα: βιοτίνη, βιταμίνη Β5, αμινοξέα, βλαστοκυττάρα και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η ρίζα τζίντζερ.

Μάσκα για βαμμένα μαλλιά

Τα συστατικά – κλειδιά της είναι έλαια και εκχυλίσματα, όπως το έγχυμα δενδρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ηλίανθου που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση.

Μάσκα για ξανθά μαλλιά ή ανταύγειες

Είναι εμπλουτισμένη με μαλακτικούς παράγοντες, αλλά και αντιοξειδωτικά που θρέφουν και χαρίζουν λείο αποτέλεσμα στην ευαισθητοποιημένη τρίχα. Παράλληλα αποτελείται από μοβ χρωστικές για να εξουδετερώνει τις κιτρινίλες και την αλλοίωση των ξανθών αποχρώσεων από την οξείδωση.

Μάσκα για την υπερβολική λιπαρότητα και το τριχωτό

Στη σύνθεση πρωταγωνιστεί ο άργιλος και χρησιμοποιείται πριν από το λούσιμο. Απορροφά τη λιπαρότητα, εξυγιαίνει το τριχωτό και χαρίζει ανάλαφρα μαλλιά.

Bonus tip: Αν έχουμε ευαισθητοποιημένα μαλλιά από τις χημικές επεξεργασίες, κάνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εντατική θεραπεία με κάποια αμπούλα ή μάσκα με κερατίνη.  Οι συγκεκριμένες συνθέσεις «ντύνουν» την τρίχα με έναν προστατευτικό μανδύα και σφραγίζουν την υγρασία της.