Αν και η μέθοδος του layering (δηλαδή η εφαρμογή του ενός προϊόντος πάνω στο άλλο), εξασφαλίζει στην επιδερμίδα περισσότερα δραστικά συστατικά και κατ’ επέκταση καλύτερα αποτελέσματα, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προτού ξεκινήσετε το layering, θα πρέπει να διαβάσετε τα περιεχόμενα κάθε καλλυντικού στο πίσω μέρος της συσκευασίας του και να δείτε ποια συστατικά δεν πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, γιατί στην καλύτερη περίπτωση αλληλοεξουδετερώνονται χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην επιδερμίδα, ενώ στη χειρότερη προκαλούν δερματικές αντιδράσεις.

Ποια συστατικά δεν πρέπει να συνδυάζετε

Βιταμίνη C + Ρετινόλη

Iσχυρός συνδυασμός ασύμβατων βιταμινών που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά στο ευαίσθητο δέρμα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά με τα παραπάνω συστατικά, χρησιμοποιήστε το προϊόν με τη ρετινόλη τη νύχτα και το πρωί το προϊόν με τη βιταμίνη C. Στη συνέχεια μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας.

Υδροκινόνη + ΑΗΑ

Τα απολεπιστικά οξέα (ΑΗΑ και ΒΗΑ) απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας την επιδερμίδα φρέσκια και απαλή. Ωστόσο, αν μετά από αυτά χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με λευκαντικούς παράγοντες, όπως η υδροκινόνη, τότε οι δυσχρωμίες εντείνονται, αφού και τα δύο συστατικά αυξάνουν τη φωτοευαισθησία της επιδερμίδας και την κάνουν πιο ευάλωτη στο φως.

Βιταμίνη C + ΑΗΑ

Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, τόσο απέναντι στο φως όσο και απέναντι στα ΑΗΑ, τα οποία την αλλάζουν και την καθιστούν αναποτελεσματική. Επομένως, αν το serum σας περιέχει γλυκολικό οξύ, προτιμήστε μια αντιγηραντική κρέμα με αντιοξειδωτικά, όπως εκείνα του πράσινου τσαγιού και της ρεσβερατρόλης.

Ρετινόλη + ΑΗΑ

Τα δύο αντιγηραντικά συστατικά έχουν τον ίδιο στόχο: την ανανέωση του δέρματος και τη μείωση των σημαδιών γήρανσης, ωστόσο δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός τους είναι η εγγύηση για ερεθισμούς και κοκκινίλες, ειδικά αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Ρετινόλη + Συστατικά κατά της ακμής

Το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ακμής και των σημαδιών γήρανσης. Είναι δύο δραστικά συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και ταυτόχρονα προκαλούν κερατόλυση, δηλαδή διασπούν τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας και προκαλούν ήπια απολέπιση. Όταν συνδυάζονται με τη ρετινόλη προκαλούν ξηρότητα και ερύθημα.