Πια, το έχουμε μάθει: όλες οι μεγάλες τάσεις στο lifestyle και στηγαστρονομία (sic) ξεπηδούν μέσα από το Tik Τok. Από εκεί, ας πούμε, καθιερώθηκε ο χτυπημένος παγωμένος καφές dalgona. Επειδή όμως τα trends έρχονται και παρέρχονται, πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση αν θες να μην σε ξεπερνούν. H νέα μεγάλη τάση στον καφέ ονομάζεται proffee.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι ο dalgona;

Σύμφωνα με το South China Morning Post, ο υπεύθυνος όλης αυτής της ‘παράνοιας’ είναι ο διάσημος Κορεάτης ηθοποιός Jung Il-woo, ο οποίος αποφάσισε μια μέρα να φτιάξει αυτό το (όχι και τόσο πρωτότυπο) ρόφημα και να μοιραστεί το αποτέλεσμα στα social media.

Το dalgona στα κορεάτικα σημαίνει «γλυκό»  και είναι ιδιαίτερα διάσημο street food. Ξεκίνησε να φτιάχνεται πολύ στη χώρα στα τέλη ‘70s και αρχές ‘80s και ουσιαστικά γίνεται με ζάχαρη και καυτό νερό. Στη συνέχεια, προστίθεται μαγειρική σόδα και το αποτέλεσμα μοιάζει με μπισκότο καραμέλας.

Ο Jung Il-woo, ο οποίος μικρός έτρωγε αρκετά dalgona, αποφάσισε να κάνει μια παραλλαγή του διάσημου αυτού γλυκού. Τι έκανε; Έβαλε σε ένα μπολ ζάχαρη, στιγμιαίο καφέ (αυτόν που φτιάχνουμε φραπέ), λίγο καυτό νερό και τα ανακάτεψε, δημιουργώντας έναν αφρό. Στη συνέχεια, πήρε ένα ποτήρι, έβαλε παγάκια και γέμισε τα 2/3 του με γάλα. Τέλος, πάνω στο γάλα έριξε τον αφρό που έφτιαξε με τον καφέ και τη ζάχαρη και είχε τον dalgona coffee.

Να σημειωθεί ότι η συνταγή δεν ήταν δική του, αλλά υπήρχε χρόνια τώρα. Μόνο που κάνοντάς το on camera στις αρχές του Γενάρη, αυτή η συνταγή εκτοξεύτηκε. Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες videos στο Youtube που σου δείχνουν πώς να φτιάξεις dalgona coffee και μάλιστα έχουν πολλά εκατομμύρια views.

Του τύπου:

Τι είναι ο proffee;

Πρόκειται για ένα ρόφημα που φτιάχνεται με παγωμένο καφέ (συνήθως εσπρέσο) και shake πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με τον dalgona coffee, ο proffee απευθύνεται όχι μόνο στους λάτρεις της απόλαυσης του καφέ αλλά και σε όσους αγαπούν τη γυμναστική και θέλουν ένα ρόφημα που θα τους τονώσει ώστε να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε μια σκληρή προπόνηση. Στο Tik Tok θα βρει κανείς δεκάδες διαφορετικές συνταγές για να τον φτιάξεις -αν και σε γενικές γραμμές οι οδηγίες είναι εξής:

– Φτιάχνεις 2-3 δόσεις εσπρέσο

– Γεμίζεις ένα ποτήρι με πάγο και ρίχνεις μέσα τον καφέ

– Συμπληρώνεις με ένα έτοιμο πρωτεϊνούχο ρόφημα.
– Στην πιο γλυκιά (αλλά και παχυντική) εκδοχή του, στο τέλος προστίθεται σαντιγί ή/και κάποιο σιρόπι.

Ειλικρινά, ουδέν σχόλιο!