Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καρδιά των κυττάρων. Ωστόσο, δεν κάνουν όλα την ίδια δουλειά. Ανάλογα με τη σύστασή τους, τα φυσικά έλαια ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη και τύπο επιδερμίδας: Ετσι κάποια έχουν την ικανότητα να εξισορροπούν τη λιπαρότητα, να εξυγιαίνουν τους πόρους, να καταπολεμούν τα σπυράκια και τις κοκκινίλες. Κάποια άλλα ενυδατώνουν, λειαίνουν σε βάθος τις ρυτίδες και χαρίζουν σφριγηλότητα.

Εμείς ξεχωρίσαμε τα όχι τόσο διάσημα (με εξαίρεση το rosehip και το tea tree), πλην όμως θαυματουργά έλαια με θεαματικά αποτελέσματα. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία αλλά και από καταστήματα με βιολογικά είδη.

Tip: Αφού ανακαλύψουμε το φυσικό έλαιο που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες, το χρησιμοποιούμε κάθε βράδυ, ως το τελευταίο βήμα περιποίησης μετά την ενυδατική μας κρέμα.

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου (Rosehip oil)

Διαβάζοντας τα συστατικά του καταλαβαίνουμε αμέσως την πολύτιμη καλλυντική του δράση. Πλούσιο σε β-καροτίνη, ρετινοϊκό οξύ και λιπαρά οξέα (Ω3 και Ω6), αλλά και σε βιταμίνες C και Ε, θεωρείται ένα από τα καλύτερα έλαια αντιγήρανσης. Συμβάλλει στην άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενυδατώνει σε βάθος και χαρίζει ελαστικότητα. Επίσης αποτελεί έναν εξαιρετικό παράγοντα για την πρόληψη των ραγάδων.

Χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα και φυσικά στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο ντεκολτέ και στο στήθος.

Ελαιο από σπόρους κολοκύθας

Την έχουμε αγαπήσει χάρη στην πλούσια γεύση της και την ικανότητά της να δημιουργεί νόστιμα αλμυρά αλλά και γλυκά πιάτα. Η κολοκύθα, το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού Halloween, έχει διαδοθεί και στην Ελλάδα. Το έλαιο από τους σπόρους της είναι ένα δυναμωτικό κοκτέιλ για την επιδερμίδα. Περιέχει ένα σύμπλεγμα από βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, Ε, Κ, Ωμέγα 3 και 6 αλλά και ψευδάργυρο, ο οποίος φημίζεται για την καταπολέμηση της ακμής. Επιπλέον, αντιμετωπίζει την αφυδάτωση, βοηθά στη βελτίωση του τόνου του δέρματος, στην ταχύτερη επούλωση πληγών, αλλά και στη συνολικότερη ανανέωση της επιδερμίδας.

Τέλος, αποτελεί ένα αποτελεσματικό καλλυντικό και για τα μαλλιά, αφού τους προσφέρει απίστευτη λάμψη και ελαστικότητα.

Σημείωση: Αν και είναι ένα έλαιο, δεν είναι φαγεσωρογόνο, δεν φράζει τους πόρους και δεν προκαλεί σπυράκια. Το αντίθετο.

Ελαιο μπλε θηρανθεμίς

Είναι ένα σπάνιο εκχύλισμα που προέρχεται από το ομώνυμο λουλούδι (Tanacetum annuum) της Βόρειας Αφρικής. Ισως το έχουμε ακούσει ως «μαροκινό χαμομήλι», λόγω της ομοιότητάς του με αυτό. Από αυτό το φυτό λοιπόν προκύπτει ένα αιθέριο έλαιο που έχει μια πληθώρα από οφέλη, τόσο για το πνεύμα όσο και για το σώμα.

Χρησιμοποιείται και στην αρωματοθεραπεία, αλλά και για την περιποίηση του ξηρού ευαίσθητου δέρματος, με τάση για ερυθρότητα που μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως ο ήλιος, το κρύο ή η ακμή.

Το ζωηρό χρώμα του προέρχεται από μία ένωση που ονομάζεται αζουλένιο, το οποίο καταπραΰνει και καταπολεμά τις φλεγμονές.

Προσοχή: Το αιθέριο έλαιο μπλε θηρανθεμίς, όπως και όλα, πρέπει να το αναμειγνύουμε με ένα έλαιο βάσης (carrier oil) προτού το εφαρμόσουμε στο δέρμα.

Ελαιο ροδιού

Ο καρπός που συμβολίζει την καλοτυχία, την καρποφορία και τον πλούτο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό ψηλά στη λίστα της κοσμετολογίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι χάρη στο χαμηλό μοριακό του βάρος, το έλαιο διεισδύει βαθιά προσφέροντας ενυδάτωση μακράς διαρκείας. Και όχι μόνο. Ο χαρακτήρας του είναι γεμάτος από αντιοξειδωτικά, όπως τανίνες, ανθοκυανίνες και ελαγικό οξύ, καθώς και από βιταμίνες Α, C, E και ιχνοστοιχεία. Ολα τούτα τα στοιχεία δρουν καταλυτικά ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου.

Ομως εκτός από αντιγηραντικό συστατικό, είναι παράλληλα εξισορροπητικό και στυπτικό. Ελέγχει την έκκριση περίσσιου σμήγματος και δίνει μια ματ αίσθηση στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό ενδείκνυται και για την αντιμετώπιση της ακμής καθώς και για τη φροντίδα του μεικτού – λιπαρού τύπου.

Ελαιο ιβίσκου

Μπορεί να αποτελεί συστατικό του αγαπημένου μας αρώματος. Ή πολλές φορές να τον απολαμβάνουμε ως ρόφημα. Ομως ο ιβίσκος, αυτό το εντυπωσιακό εξωτικό λουλούδι, μας δίνει ένα έλαιο με αξιόλογη καλλυντική δράση. Δεν περιέχει μόνο πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, βιταμίνες C και Ε, αλλά και ένα μείγμα από ΑΗΑ που κάνουν ήπια απολέπιση.

Συνολικά, βοηθά το δέρμα να γίνει πιο λαμπερό, αποκαθιστά τις φθορές από την ηλιακή ακτινοβολία, ευνοεί τον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος και μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Επιπλέον ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου. Ετσι εξηγείται η παρουσία του σε θεραπείες κατά της χαλάρωσης, των κηλίδων και των λεπτών γραμμών.

Ελαιο από μαύρο κύμινο

Οσον αφορά τον χαρακτήρα του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτηρίζεται από τα τρία Α: Αντιμικροβιακό, αντιβακτηριδιακό και αντιοξειδωτικό. Χάρη σε μία σπάνια σύσταση από ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, αυτό το έλαιο ανακουφίζει από φλεγμονές, προάγει την επούλωση, εξισορροπεί την παραγωγή σμήγματος και εξυγιαίνει τους πόρους. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξαν δύο ξεχωριστές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of Obstetrics and Gynaecology Research» και στο ευρωπαϊκό «Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology» αντίστοιχα.

Επίσης, είναι ιδανικό για να επαναφέρουμε τη λάμψη στα μαλλιά και την ανθεκτικότητα στα νύχια μας.

Ελαιο τεϊόδεντρου

Σίγουρα θα το έχουμε ακούσει αλλά δεν πρέπει να το συγχέουμε με το τσάι. Οι Αβορίγινες χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του ως υποκατάστατο τσαγιού και από εκεί προκύπτει η ονομασία του. Η δράση του στον καθαρισμό και στη θεραπεία ενάντια στην ακμή, αλλά και σε περιπτώσεις μυκητιάσεων, το κατατάσσει στις κορυφαίες μας επιλογές.

Πρόκειται για ένα από τα πιο καλά μελετημένα έλαια που χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά. Οι αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και επουλωτικές ιδιότητες του ελαίου προκύπτουν από τα τερπενοειδή (ή τερπένια), τα οποία βρίσκονται στα φύλλα του ομώνυμου φυτού. Επιπροσθέτως, προστατεύει τις πληγές από μολύνσεις και μειώνει τα σημάδια και τις ουλές που έχουν αιτία την ακμή.

Το συναντάμε σκέτο ως έλαιο αλλά και ως πρωταγωνιστικό παράγοντα σε πολλά καλλυντικά όπως σαπούνια και κρέμες για τη λιπαρή επιδερμίδα με τάση για σπυράκια.

Ελαιο Marula

Ενα αντιγηραντικό λάδι που μας έρχεται από την Αφρική, το οποίο η δυτική κοσμετολογία ανακάλυψε τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ελαφρύ αλλά πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 9, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Ε και C. Επίσης, τα αμινοξέα L-αργινίνη και γλουταμινικό οξύ δυναμώνουν τον κυτταρική μεμβράνη προκειμένου να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους.

Ερευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά την όψη του δέρματος, χαρίζοντάς του ελαστικότητα και απαλότητα. Παράλληλα βοηθά στη μείωση ρυτίδων και λεπτών γραμμών, προστατεύει από τη φωτογήρανση και συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου, επιβραδύνοντας τη γήρανση.

Απορροφάται γρήγορα, κάτι που το καθιστά κατάλληλο για κάθε τύπο επιδερμίδας αλλά κυρίως για τον κανονικό, ξηρό και ευαίσθητο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Σοφία Τριάντου, πιστοποιημένη βοτανολόγο από το Dominion Herbal College – Canada και πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια από το Oxford College – England.

Ακολουθήστε το στο Google News