Μα γιατί κάποιοι από εμάς έχουμε την τάση να πεινάμε εντονότερα και συχνότερα από άλλους; Νέα έρευνα επισημαίνει ότι οι άνθρωποι με μεγάλες και απότομες πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρκετές ώρες μετά το φαγητό, καταλήγουν να αισθάνονται πιο πεινασμένοι και να καταναλώνουν εκατοντάδες περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, από το PREDICT, το μεγαλύτερο συνεχιζόμενο πρόγραμμα διατροφικής έρευνας στον κόσμο, την ερευνητική ομάδα από το King’s College London και την εταιρεία επιστήμης υγείας ZOE (συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Harvard T.H. Chan School of Public Health, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία) διαπιστώθηκε γιατί μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος, ακόμη και σε δίαιτες με ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων.

Γιατί πεινάμε συνέχεια;

Εκείνοι που εκδήλωναν μεγάλες πτώσεις είχαν κατά 9% αυξημένο αίσθημα πείνας και περίμεναν περίπου μισή ώρα λιγότερο, κατά μέσο όρο, πριν από το επόμενό τους γεύμα συγκριτικά με εκείνους που δεν εκδήλωσαν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρων, ακόμα και αν κατανάλωναν ακριβώς τα ίδια γεύματα.

Εκείνοι που εκδήλωναν μεγάλες πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατανάλωναν 75 περισσότερες θερμίδες στις 3-4 ώρες μετά το πρωινό και περίπου 312 επιπλέον θερμίδες καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η Δρ Sarah Berry από το King’s College του Λονδίνου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είχαμε εδώ και καιρό υποψιαστεί ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πείνας, αλλά τα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες ήταν ασαφή.

Πλέον, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι απότομες πτώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της πείνας».