Επιτέλους έχετε λίγες ήσυχες στιγμές μόνοι σας που μπορείτε να σκεφτείτε και να οργανώσετε τα πλάνα σας… Τελικά όμως, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να ανησυχεί για μελλοντικά πλάνα ή για πράγματα που έχετε κάνει ή για εκείνα που νομίζετε ότι έχετε ξεχάσει. Αν σας ακούγεται οικείο, τότε είναι πολύ πιθανό να σκέφτεστε υπερβολικά και έτσι μπορείτε να το σταματήσετε:

Όταν σκέφτεστε υπερβολικά, κάντε ένα βήμα πίσω

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις σκέψεις σας μπορεί μερικές φορές να σας κρατήσει σε έναν κύκλο επαναλαμβανόμενης σκέψης και ανησυχίας. Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας «τρέχουν», σημειώστε πώς επηρεάζει τη διάθεσή σας.

Νιώθετε ενοχλημένοι, νευρικοί ή ενοχικοί; Ποιο είναι το κύριο συναίσθημα πίσω από τις σκέψεις σας; Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για την αλλαγή της νοοτροπίας σας.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Δώστε τέλος στις υπερβολικές σκέψεις συμμετέχοντας σε μια δραστηριότητα που πραγματικά απολαμβάνετε. Αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, μερικές γενικές ιδέες από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε περιλαμβάνουν:

  • Νέες δεξιότητες, όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή μιας νέας συνταγής.
  • Γυρίστε στα παλιά σας χόμπι, όπως η γυμναστική, το σκάκι ή ακόμα και η ζωγραφική.

Κάντε κάτι καλό για τους άλλους

 Η προσπάθεια μείωσης του συναισθηματικού φορτίου για κάποιον άλλο μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τα πράγματα σε προοπτική. Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξυπηρετήσετε κάποιον που περνά μια δύσκολη στιγμή.

Η συνειδητοποίηση ότι έχετε τη δύναμη να βελτιώσετε την ημέρα κάποιου μπορεί να αποτρέψει τις αρνητικές σκέψεις από το να εμφανιστούν, καθώς κάνετε κάτι όμορφο που σας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία ενώ το μυαλό σας απασχολείται.

Μείνετε παρόντες

Είναι σημαντικό να ζείτε (πράγματι) στο τώρα και να μην αφήνεστε στην τάση του να ανατρέχετε στο παρελθόν ή να προγραμματίζετε διαρκώς για το μέλλον. Για να καταφέρετε να μείνετε παρόντες, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Αποσυνδεθείτε: Κλείστε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα και αφιερώστε αυτόν τον χρόνο σε μία δραστηριότητα που απολαμβάνετε.
  • Φάτε το γεύμα σας προσεκτικά: Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα από τα αγαπημένα σας γεύματα. Προσπαθήστε να βρείτε τη χαρά σε κάθε δάγκωμα, και εστιάστε πραγματικά στην γεύση του, την μυρωδιά του.
  • Βγείτε έξω: Κάντε μια βόλτα έξω, ακόμα κι αν είναι ένας γρήγορος γύρος γύρω από το τετράγωνο.