Ο βασιλικός είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο που είναι εύκολο να βρεθεί σε σχεδόν κάθε μπακάλικο και αγορά. Το αρωματικό φυτό είναι μέλος της οικογένειας δυόσμου.

Ενώ μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τις συνταγές βασιλικού και τους εύκολους τρόπους χρήσης του βασιλικού στο μαγείρεμα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει την υγεία τους.

Πώς ωφελεί ο βασιλικός την υγεία μας;

Πιθανότατα έχετε προσθέσει βασιλικό σε σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών ή το έχετε χρησιμοποιήσει ως γαρνιτούρα σε πουλερικά ή θαλασσινά. Αλλά ο βασιλικός χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από ορισμένες παθήσεις.

Για παράδειγμα, ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί σε τοπικά τζελ για τη θεραπεία της ακμής ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση συμπτωμάτων κόπωσης και εξάντλησης.

Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους ειδικούς για να ανακουφίσει από:

  • Πονοκέφαλο.
  • Δυσφορία στο στομάχι.
  • Διάρροια.
  • Το κοινό κρυολόγημα.

Διατροφική αξία

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες στο βασιλικό. Μια μερίδα από τα φωτεινά πράσινα φύλλα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα. Υπάρχουν λιγότερες από 2 θερμίδες βασιλικού ανά μερίδα όταν σερβίρονται φρέσκα.

Όπως θα περίμενε κανείς, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες θερμίδες στο βασιλικό, υπάρχουν επίσης πολύ λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνών. Σχεδόν όλες οι θερμίδες στο βασιλικό προέρχονται από υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυτικών ινών.

Υπάρχει περίπου 1 γραμμάριο υδατανθράκων σε μία μερίδα ξηρού βασιλικού και λιγότερο από αυτό σε μια μερίδα φρέσκου βασιλικού. Θα  θα λάβετε μια υγιή δόση βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, μερικά φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.