Η πανδημία του κοροναϊού που συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας, οι αυξανόμενες υποχρεώσεις στη δουλειά, ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος και ο αρνητικός τρόπος σκέψης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να σας δημιουργήσουν στρες. Όταν βιώνετε στρες, έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης, αρτηριακή πίεση, παλµούς κ.ά. Πρόκειται λοιπόν για μια επιβαρυντική κατάσταση όχι μόνο για το μυαλό αλλά και για το σώμα σας. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους να διαχειρίζεστε το στρες και να ηρεμείτε.

Απλοί τρόποι να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας

*Εστιάστε στη στιγμή

Αντί να σκέφτεστε όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, επικεντρωθείτε στο τι συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Σταματήστε την εμμονή με το μέλλον και αναλογιστείτε τι συμβαίνει τώρα. Κάντε μια παύση, πάρτε μια αναπνοή, κοιτάξτε γύρω σας και εστιάστε στη βελτίωση του τώρα.

*Κινηθείτε

Όταν νιώθετε πολύ στρεσαρισμένοι, δοκιμάστε να γυμναστείτε. Από τη μία η εκτόνωση που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα και από την άλλη οι ενδορφίνες, μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

*Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας

Όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, μπορεί να παίρνετε γρήγορες και «ρηχές» αναπνοές. Ωστόσο, οι αργές, ήρεμες και ελεγχόμενες αναπνοές είναι πιο αποτελεσματικές στο να σας ηρεμήσουν.

Γιόγκα για καταπολέμηση του στρες

Η γιόγκα είναι η πιο δημοφιλής μορφή άσκησης όσον αφορά στη μείωση του άγχους και του στρες. Οι στάσεις γιόγκα που συνδυάζουν ασκήσεις stretching, ελεγχόμενης αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος, να ανακουφίσετε τους μυς σας από την ένταση, να μειώσετε την πίεση του αίματός σας και να τονώσετε τη λειτουργία της καρδιάς σας. Παράλληλα, η γιόγκα μπορεί να ενισχύει τη συγκέντρωσή σας, αφού σας μαθαίνει να εστιάζετε στη στιγμή, μια πρακτική που μπορεί να σας χρησιμεύσει γενικότερα στη ζωή σας.

Πρόγραμμα γιόγκα για να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας:

*Αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή