Παρά το γεγονός ότι η αναπνοή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή, πιθανότατα δεν της δίνετε τη σημασία που της αξίζει. Μάλιστα, δεν είναι διόλου απίθανο να μην αναπνέετε σωστά και να κάνετε λάθη, όπως για παράδειγμα να αναπνέετε από το στόμα. Ορίστε λοιπόν όσα μπορεί να κάνετε λάθος με την αναπνοή σας.

-Δεν δίνετε σημασία στην αναπνοή σας

Η αναπνοή είναι τόσο ενστικτώδης, που μπορεί να μην της δίνετε ιδιαίτερη σημασία. Ξεκινήστε, λοιπόν, παρακολουθώντας την αναπνοή σας για 48 ώρες, ιδιαίτερα σε στιγμές που νιώθετε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Παρατηρήστε αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, αν αναπνέετε από το στόμα, αν αναπνέετε γρήγορα ή ακανόνιστα, βαθιά ή ρηχά.

-Αναπνέετε από το στόμα

Όταν αναπνέετε από το στόμα, ο όγκος του αέρα αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους. Με αυτόν τον τρόπο στεγνώνει επίσης το στόμα σας, κάτι το οποίο ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα οδοντικά προβλήματα. Η αναπνοή από τη μύτη βοηθά στο φιλτράρισμα των ρύπων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών, ενώ επίσης θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα.

-Έχετε λάθος στάση σώματος

Η καλύτερη στάση σώματος εξασφαλίζει καλύτερη αναπνοή. Με μια σωστή στάση σώματος, το διάφραγμα -το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην εισπνοή και την εκπνοή- δεν περιορίζεται. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι η πλάτη σας είναι όρθια και οι ώμοι σας προς τα πίσω και κάτω. Το πηγούνι σας πρέπει να σηκωθεί ελαφρώς και το σαγόνι, οι ώμοι και ο λαιμός σας να είναι χαλαροί.

-Παίρνετε σκόπιμα βαθιές αναπνοές

Η πεποίθηση ότι πρέπει να παίρνουμε σκόπιμα βαθιές αναπνοές δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν διαδεδομένο μύθο. Όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί σας αυξάνονται. Η βαθιά αναπνοή οδηγεί στη λήψη λιγότερου οξυγόνου -όχι περισσότερου- και μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον πανικό σας. Οι αργές, ήρεμες και ελεγχόμενες αναπνοές είναι πιο αποτελεσματικές για να σας ηρεμήσουν.

-Ροχαλίζετε

Όταν ξαπλώνετε να κοιμηθείτε χαλαρώνουν όλοι οι μύες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος και του ρινοφάρυγγα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στενεύει η δίοδος του αέρα και καθώς αυτός περνάει κατά τη διαδικασία της αναπνοής να παράγεται ένας θόρυβος, το γνωστό σε όλους μας ροχαλητό. Για να σταματήσετε το ροχαλητό, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ, να τρώτε νωρίς ελαφριά γεύματα, να κόψετε το κάπνισμα και κοιμάστε στο πλάι.

-Δεν διαχειρίζεστε το στρες

Όταν αισθάνεστε άγχος ή φόβο τείνετε να παίρνετε μικρές, επιφανειακές αναπνοές στην περιοχή του θώρακα. Όταν το στρες γίνεται χρόνια κατάσταση, αυτός ο τρόπος αναπνοής καθιερώνεται ως μια κακή συνήθεια, που περιορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται στον οργανισμό σας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, τον εγκέφαλο, τους μυς, το στομάχι, το νευρικό σύστημα και την καρδιά.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρείτε υγιεινούς τρόπους να διαχειριστείτε το στρες. Μια βόλτα για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς σας, για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει. Όταν είστε ήρεμοι, θα διαπιστώσετε ότι η αναπνοή σας είναι αβίαστη και αυτό είναι το κλειδί για καλύτερη ποιότητα ύπνου, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη συνολική υγεία.

Βέβαια, αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.