Ερευνητές στο SAHMRI και το Flinders University έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση των μελετών ευεξίας από όλο τον κόσμο για να απαντήσουν στην ερώτηση, «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση της προσωπικής μας ευημερίας;».

Η ανάλυση περιελάμβανε περισσότερες από 400 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαχώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κύριες ομάδες, εκείνους που γενικά είχαν καλά επίπεδα υγείας, εκείνους με κάποια σωματική πάθηση και εκείνους που αντιμετώπιζαν κάποια ψυχική πάθηση.

Το wellbeing στα μέτρα σας

Διαπίστωσαν ότι είναι δυνατόν για κάθε άτομο ανεξάρτητα να οικοδομήσει την προσωπική του ευημερία, αλλά ο κ. Joep Van Agteren, συν-επικεφαλής του Κέντρου Ευημερίας και Ανθεκτικότητας του SAHMRI, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μια λύση για κάθε άτομο.

«Κατά τη διάρκεια αγχωτικών και αβέβαιων περιόδων στη ζωή μας, η προληπτική φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι ζωτικής σημασίας για να μετριαστεί ο κίνδυνος ψυχικής και σωματικής ασθένειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ψυχολογικές προσεγγίσεις, με τις οποίες θα ήταν καλό να πειραματιστούν οι άνθρωποι για να προσδιορίσουν τι ακριβώς λειτουργεί καλύτερα στην δική τους μοναδική περίπτωση» εξηγεί.

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας,  χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός και η συνειδητή αναπνοή, βρέθηκε αποτελεσματική στην αύξηση της ευεξίας και στις τρεις ομάδες.

Θετικές ψυχολογικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στο αίσθημα του σκοπού, την εκτέλεση μικρών πράξεων καλοσύνης και την διατήρηση ενός ημερολογίου, όπου μπορείτε να να αναγράφεται για όλα όσα είστε ευγνώμονες, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, αλλά μόνο όταν γίνονται σε συνδυασμό κι όχι μεμονωμένα.

Η συνέπεια είναι το «κλειδί»

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) αποδείχθηκε ωφέλιμη για πολλούς που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική πάθηση ενώ η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT) ήταν πιο χρήσιμη για όσους είχαν μια καλή συνολική εικόνα της υγείας τους.

Ο συν-συγγραφέας, Matthew Iasiello από το SAHMRI, επισημαίνει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται τακτικά και με συνέπεια για να είναι αποτελεσματικές στη βελτίωση της ευημερίας. «Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που δοκιμάζουν οι άνθρωποι, πρέπει να τις τηρούν για εβδομάδες και μήνες κάθε φορά για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα» καταλήγει.