Συνήθως συσχετίζουμε την υπερτροφή  ginseng (τζίνσενγκ) με δροσιστικά ποτά και πλούσιες γεύσεις, αλλά η πραγματική του δύναμη, υπερβαίνει τις συνήθεις μορφές του. Όπως πολλά ισχυρά φυτικά συστατικά, το ginseng έχει γίνει ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας. Ωστόσο, προτού αναρωτηθείτε πως το ginseng μπορεί να ωφελήσει την ρουτίνα ομορφιάς σας, ας απαντήσουμε πρώτα στη σημαντική ερώτηση:

Τι είναι το ginseng;

Το τζίνσενγκ διακρίνεται σε δύο ποικιλίες: στην ασιατική ποικιλία, που καλλιεργείται στην Κίνα και την Κορέα, και στην αμερικανική, που φύεται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής. Είναι πολυετές φυτό που αναπτύσσεται σε ψυχρά και εύφορα εδάφη. Ο βλαστός του φυτού δεν ξεπερνά σε ύψος τα 60 εκ. Ανθίζει τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και ο καρπός του μοιάζει με κόκκινο μούρο. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική είναι η ρίζα του, η οποία είναι φαρδιά, κοντή και ασπριδερή με μικρότερες διακλαδώσεις. Συλλέγεται το φθινόπωρο, μετά την καρποφορία του φυτού, και στη συνέχεια αποξηραίνεται. Λόγω των πολλών ιδιοτήτων που αποδίδονται στις ρίζες του, το τζίνσενγκ είναι γνωστό και ως «ρίζα της ζωής».

Για την ιστορία

Το τζίνσενγκ είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα.

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen», που σημαίνει «σαν άνθρωπος», επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Οι Ινδιάνοι απέδιδαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες. Το θεωρούσαν μάλιστα βότανο της αγάπης και το έτριβαν στο σώμα και στα ρούχα τους, προκειμένου να φέρουν πίσω τη χωρισμένη σύζυγό τους.

Οι ιδιότητές του

Η «ρίζα της ζωής» σίγουρα δεν αποτελεί θαυματουργό φάρμακο για όλα τα προβλήματα υγείας, ωστόσο συγκαταλέγεται στα πιο ευεργετικά βότανα της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται:

Ουσιαστικά, είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που αναγνωρίζεται συνήθως για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του. Συλλέγεται μετά από περίπου έξι χρόνια ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι βρίσκεται στο μέγιστο της ισχύος του και στη συνέχεια μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη με πολλές χρήσεις. Η ρίζα είναι γεμάτη με δραστικές ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να αυξάνουν την κυκλοφορία και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Είναι επίσης γνωστό για τις ιδιότητες που ανακουφίζει από το άγχος και πιστεύεται ότι είναι αφροδισιακό. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όταν εφαρμόζετε με συνέπεια αυτό το θαύμα στην τοπική του μορφή, το βότανο μπορεί να ωφελήσει πολύ την επιδερμίδα σας.

Όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα, το ginseng έχει την ικανότητα να δρα ως θεραπεία για όλους.

Ανεξάρτητα από το πρόβλημα που σχετίζεται με το δέρμα που αντιμετωπίζετε, το ginseng μπορεί να βοηθήσει. Εάν ανησυχείτε για τις λεπτές γραμμές, μην ψάχνετε άλλο. Το Ginseng μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων του δέρματος σας και έτσι να διευκολύνει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία είναι μια πρωτεΐνη ισχύος που θα σας κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές. Εάν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ξηρό και θαμπό, τα ενεργητικά στοιχεία του ginseng θα φωτίσουν την επιδερμίδα σας. Οι ισχυρές ιδιότητες του Ginseng ως αντιοξειδωτικό θα σας προστατεύσουν επιπλέον από τους περιβαλλοντικούς ρύπους που συνήθως μπαίνουν στο δέρμα σας και συμβάλλουν στο σχηματισμό ρυτίδων. Αυτά τα ίδια αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της παραγωγής λαδιού, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους έχουν επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

Άτομα που πάσχουν από υπερχρωματισμό, θα δουν επίσης οφέλη όταν αρχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα ginseng. Το βότανο έχει την εντυπωσιακή ικανότητα να αποτρέπει την επιζήμια παραγωγή μελανίνης, το οποίο είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη δημιουργία σκοτεινών κηλίδων στο δέρμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία καταστάσεων, όπως η ψωρίαση.

Το συστατικό έχει χρησιμοποιηθεί σε ρουτίνες K-Beauty για αιώνες και είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα σε διάφορους ασιατικούς πολιτισμούς. Συνολικά, το ginseng είναι ένα συστατικό που προορίζεται για όλες τις ανάγκες περιποίησης του δέρματος. Από προβληματικές κηλίδες και λεπτές γραμμές, έως ενοχλητικές κηλίδες του ήλιου – αυτό το superfood θα κάνει το δέρμα και το μυαλό σας να λάμπει.