Αν και η κατανάλωση μπανάνας δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε απώλεια βάρους, ορισμένες από τις ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το φούσκωμα, να ελέγξετε την όρεξή σας και να αντικαταστήσετε τα γλυκά που σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Αρκεί βέβαια να καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που εξασφαλίζει θερμιδικό έλλειμμα.

Πώς μπορεί η μπανάνα να διευκολύνει το αδυνάτισμα;

*Μειώνει την όρεξη για φαγητό

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φυτικών ινών και του χαμηλότερου σωματικού βάρους. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είστε σε θέση να περιορίσετε την πείνα σας και παράλληλα να αποτρέψετε τις ξαφνικές λιγούρες που σας σπρώχνουν στο ανθυγιεινό τσιμποόγημα.

Επίσης, ο οργανισμός σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί ορισμένους τύπους φυτικών ινών, με αποτέλεσμα οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως η μπανάνα, να σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Οι συγγραφείς μιας επισκόπησης που εξέτασαν περισσότερες από 50 μελέτες βρήκαν ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 14 g θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων κατά 10% και να οδηγήσει σε απώλεια 2 κιλών μέσα στο χρονικό διάστημα 4 μηνών.

Άλλη έρευνα εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης φυτικών ινών στην όρεξη 100 υπέρβαρων αλλά κατά τα άλλα υγιών ενηλίκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση των φυτικών ινών μείωσε το αίσθημα πείνας, καθώς και τις θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

*Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

Το κάλιο φαίνεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Η μπανάνα είναι μία από τις καλύτερες και διασημότερες πηγές καλίου.

*Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν είναι το να αντισταθείτε στην επιθυμία σας για γλυκό. Η μπανάνα μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό, καθώς χάρη στη γλυκιά της γεύση μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τα γλυκά. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη, σε smoothie ή ως προσθήκη σε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.