Οι αυξανόμενες υποχρεώσεις στη δουλειά, το άγχος να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι γονείς και οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που νιώθουμε διαρκώς ένταση τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό μας. Ωστόσο, εμείς οι ίδιοι κρατάμε το “κλειδί” για μια πιο ήρεμη ζωή.

Τα βήματα για να βρούμε την εσωτερική μας ηρεμία

Τακτοποιούμε τον χώρο μας

Σχετικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους μας. Φροντίζουμε λοιπόν να ξεφορτωθούμε όσα δεν χρειαζόμαστε και να τακτοποιήσουμε το σπίτι ή το γραφείο μας. Άλλωστε, η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε τον χώρο μας.

Ξεκινάμε την ημέρα μας με χαλαρούς ρυθμούς

Το πρωινό ξύπνημα θέτει τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα μας. Ξυπνάμε λίγο πιο νωρίς από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας, διαβάζουμε το βιβλίο μας στην ησυχία ή απλά απολαμβάνουμε σιωπηλά τον καφέ μας στο μπαλκόνι.

Βάζουμε τα όριά μας

Προσπαθούμε να μην αναλαμβάνουμε περισσότερες αρμοδιότητες από όσες είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας χωρίς να πιεστούμε. Μαθαίνοντας να λέμε “όχι” και να βάζουμε όρια κάνουμε ένα μεγάλο δώρο στην ψυχική μας ηρεμία.

Αποφεύγουμε το multitasking

Μπορεί όταν κάνουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα πράγματα να αισθανόμαστε πιο παραγωγικοί, σπάνια όμως κάτι τέτοιο ισχύει πράγματα. Συνήθως, απλά διασπάται η προσοχή μας και κουράζεται το μυαλό μας. Βάζουμε στόχο να συγκεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα κάθε φορά και να αφοσιωνόμαστε στην κάθε στιγμή.

Εξασκούμε την ευγνωμοσύνη μας

Αντί να στεναχωριόμαστε για όλα όσα δεν έχουμε, αλλάζουμε τρόπο σκέψης και εστιάζουμε σε όλα όσα έχουμε και τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Μάλιστα, η έκφραση ευγνωμοσύνης φαίνεται ότι ηρεμεί όχι μόνο το μυαλό μας αλλά και την καρδιά μας. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η ευγνωμοσύνη φαίνεται να επηρεάζει θετικά την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την υπέρταση.

Εντάσσουμε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μας

Ο διαλογισμός δεν πρόκειται για κάποια περίπλοκη τακτική που απευθύνεται σε λίγους κι εκλεκτούς, αλλά για μια πρακτική που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, μπορούμε να συνδυάσουμε τα οφέλη της μουσικής με αυτά του διαλογισμού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε χαλαρωτική μουσική, να κάτσουμε σε μια άνετη θέση και να προσπαθήσουμε να “αδειάσουμε” το μυαλό μας από τις σκέψεις. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας, στον ήχο της μουσικής και στα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική στο σώμα μας. Ο στόχος αυτής της πρακτικής είναι να ηρεμήσουμε την εσωτερική μας φωνή και απλά να… υπάρχουμε. Αν καταφέρουμε να βυθιστούμε πλήρως στη μουσική, θα νιώσουμε πιο ήρεμοι αρκετά άμεσα.