Αν και η κυτταρίτιδα είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, εξίσου συχνή είναι και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτήν. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να ξεχωρίσουμε το ψέμα από την πραγματικότητα.

Η γυμναστική μπορεί να την εξαφανίσει

ΜΥΘΟΣ

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, αλλά δεν μπορεί να την εξαφανίσει.

Σκεφτείτε ότι προκειμένου να μειώσετε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψετε λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, δύο οφέλη τα οποία σας προσφέρει η γυμναστική. Όσο συχνότερα γυμνάζεστε τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την οξείδωση των λιπών και την καύση τους. Επίσης, με τη γυμναστική ενισχύεται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ μειώνεται το πρήξιμο. Αντιθέτως, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, η γυμναστική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα.

Είναι γυναικείο φαινόμενο

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η κυτταρίτιδα δείχνει έντονη προτίμηση στις γυναίκες ανεξαρτήτως βάρους, ενώ αποφεύγει τους άνδρες, ακόμη και εκείνους με αυξημένο σωματικό λίπος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η… αδικία έχει να κάνει με τη διαφορετική κατασκευή των ινών κολλαγόνου στο δέρμα γυναικών και ανδρών.

Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού (που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα) αποτελείται από μεγάλα λιποκύτταρα, ενώ οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού έχουν κάθετη διάταξη προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα πάνω. Επομένως, όταν αλλάζει η εμφάνιση της επιδερμίδας, αλλάζουν σχήμα και τα λιποκύτταρα. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν πιο παχιά επιδερμίδα, το άνω τμήμα του υποδόριου ιστού τους είναι λεπτότερο, το χόριο παχύτερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται με τέτοιον τρόπο που τα λιπώδη κύτταρα παραμένουν μικρά και ανθεκτικά στην πίεση.

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες

ΜΥΘΟΣ

Η αιτία της εντοπίζεται στην ανομοιόμορφη κατανομή λίπους στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Όταν το λίπος αυξάνεται, πιέζει προς την επιφάνεια του δέρματος τις ίνες κολλαγόνου. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν αυτά τα βαθουλώματα που θυμίζουν φλούδα πορτοκαλιού. Όσο πιο λεπτός γίνεται ο συνδετικός ιστός με τις ίνες κολλαγόνου τόσο πιο έντονη είναι η εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Ο συνδετικός ιστός μπορεί να γίνει πιο λεπτός λόγω ορμονών, φτωχής πρόσληψης πρωτεϊνών, πλούσιας διατροφής σε λιπαρά, κακής κυκλοφορίας του αίματος και εξασθένησης των μυών. Ανάλογα με τον σωματότυπο κάθε γυναίκας, το περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή των γλουτών, των μηρών αλλά και στο στομάχι και στα μπράτσα. Δηλαδή στις περιοχές που εμφανίζεται ή φαίνεται πιο έντονη η κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε

ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και το δέρμα μας χάνει τη σφριγηλότητα και την πυκνότητά του. Τεράστιο ρόλο παίζουν και οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, καθώς και κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το επιβαρυμένο κυκλοφορικό σύστημα, που δημιουργεί κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Το κάπνισμα την επιδεινώνει

ΑΛΗΘΕΙΑ

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, αποδυναμώνει το ήδη υπάρχον κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου. Ως εκ τούτου το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του και το λίπος που πιέζει το «δίχτυ» φαίνεται πιο έντονα.