Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από πολλά και κυρίως ενοχλητικά συμπτώματα. Κατά κύριο λόγο έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τις εξάψεις αλλά και για τις απότομες διακυμάνσεις στην διάθεση.

Το 80% των γυναικών αντιμετωπίζει ψυχικά συμπτώματα

Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και λίγο πριν μπορεί επίσης να βιώνουν εγκεφαλική ομίχλη, άγχος και κατάθλιψη, παρά την σχετική έλλειψη αναφοράς, πράγμα που δυσχεραίνει την μετάβαση.

Σε νέα μελέτη, που περιλαμβάνει πάνω από 40.000 γυναίκες λίγο πριν ή και στην εμμηνόπαυση, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων παρουσίασαν εγκεφαλική ομίχλη, με το άγχος και την κατάθλιψη να αγγίζουν το 60%.

«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι τα ζητήματα αναφορικά με την διάθεση κορυφώνονται λίγο πριν την εμμηνόπαυση και έπειτα σταδιακά τείνουν να μειώνονται» αναφέρει η δρ. Catherine Hansen, ιατρική σύμβουλος και γυναικολόγος.

Που μπορεί να οφείλονται

«Είναι ενδιαφέρον ότι η ομίχλη του εγκεφάλου είναι ένα πραγματικό ζήτημα που δεν φαίνεται να βελτιώνεται.

Όσον αφορά το γιατί βλέπουμε αυτές τις επιδράσεις στην ψυχική υγεία και την διάθεση, είναι γνωστό ότι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα συνδέονται με τους υποδοχείς στα ίδια τα εγκεφαλικά κύτταρα παρέχοντας σταθεροποίηση και ρύθμιση άλλων χημικών αγγελιοφόρων όπως οι νευροδιαβιβαστές ακετυλοχολίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη και GABA» εξηγεί.

Η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί τα γνωστικά και τα ψυχικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, εξηγεί η δρ. Catherine Hansen.

«Συγκεκριμένα, δύο περιοχές του εγκεφάλου, ο προ-μετωπικός φλοιός και ο ιππόκαμπος, γνωστές την γνωστική λειτουργία υψηλού επιπέδου, την διαδικασία μάθησης και την μνήμη, διαθέτουν δεκάδες υποδοχείς οιστρογόνων και φαίνεται να επηρεάζονται από τη μείωση του οιστρογόνου» επισημαίνει.