Η ασυνήθιστη αίσθηση ζεστού και κρύου, οι εξάψεις γνωστές και ως «φουντώματα», οι εφιδρώσεις ειδικά οι νυχτερινές και η νευρικότητα αποτελούν μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, από τα οποία μπορούμε να ανακουφιστούμε, αρκεί να τα αγκαλιάσουμε και να τα διαχειριστούμε σωστά.

Οι αναπνοές βοηθούν (και) στην εμμηνόπαυση

Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τι προκαλεί τις εξάψεις σας. Μπορεί να είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ, ένα ζεστό δωμάτιο, η ανησυχία και το στρες. Όλα αυτά αποτελούν κοινές αιτίες. Όταν βιώνετε μια έξαψη πάρτε αργές, βαθιές ανάσες, εισπνέοντας από την μύτη σας και εκπνέοντας από το στόμα.

Για την νυχτερινή εφίδρωση

Τη νύχτα, οι εξάψεις μπορούν να διαρκέσουν για τρία λεπτά ή περισσότερο, αφήνοντάς σας γεμάτες ιδρώτα και δίχως να μπορείτε να συνεχίσετε τον ύπνο σας. Υπάρχουν όμως τρόποι για να διατηρήσετε την θερμοκρασία του σώματός σας στα επιθυμητά επίπεδα.

Αρχικά δοκιμάστε να φορέσετε πιο ανάλαφρες πιτζάμες και τοποθετήστε κάτω από το μαξιλάρι σας ένα σακουλάκι κατεψυγμένο τροφίμων. Καθώς θα γυρνάτε το μαξιλάρι όταν νιώθετε την θερμοκρασία σας να ανεβαίνει, μπορείτε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας στην δροσερή πλευρά.

Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα δίπλα στο κρεβάτι για να διατηρήσετε τον αέρα σε κίνηση.

Νικήστε την αϋπνία με χαλάρωση

Η γιόγκα, το tai chi και ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και τελικά να απολαύσετε ένα πιο ποιοτικό ύπνο. Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, απλώς αποφύγετε την γυμναστική περίπου τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Παραλείψτε ένα νυχτερινό ποτό, καθώς το αλκοόλ μπορεί να σας ξυπνήσει πιο αργά μέσα στην νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο σας. Πιείτε ζεστό γάλα αντ ‘αυτού, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρέχει μια ουσία που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Για τον πονοκέφαλο

Οι ημικρανίες μπορεί να επιδεινωθούν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης ή να εμφανιστούν για πρώτη φορά. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να δείτε τι φαίνεται να τους προκαλεί και αν εμφανίζονται μαζί με εξάψεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τις μειώσετε.

Η κατανάλωση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει εάν η πείνα προκαλεί πονοκέφαλο. Η έλλειψη ύπνου αποτελεί μια επίσης κοινή αιτία, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες για να χαλαρώνετε και να ηρεμείτε, προετοιμάζοντας το σώμα σας για να κοιμηθείτε.

Για τα μαλλιά μας

Τα μαλλιά μπορούν να αραιώσουν ή να πέφτουν πιο γρήγορα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να εμφανιστούν εκεί που δεν θέλετε, όπως στο πηγούνι ή και τα μάγουλά σας. Για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας, επιλέξτε βαφές που δεν περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες και αποφύγετε τον ήλιο που μπορεί να τα ξηράνει.