Το υπερβολικό περικαρδιακό λίπος, εκείνο δηλαδή που περιβάλλει την καρδιά, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ειδικά στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Mount Sinai.

Οι γυναίκες με υψηλές ποσότητες περικαρδιακού λίπους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ οι άνδρες είναι 50% πιο πιθανό, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Journal of the American College of Cardiology.

Είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τον εντοπισμό της σχέσης μεταξύ περικαρδιακού λίπους και καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε έγκαιρη επέμβαση και πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Περικάρδιο λίπος και παχυσαρκία

«Σχεδόν δύο δεκαετίες γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία, με βάση την απλή μέτρηση του ύψους και του βάρους, μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά τώρα, έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με τη χρήση τεχνολογίας απεικόνισης για να δείξουμε ότι το υπερβολικό περικαρδιακό λίπος, ίσως οφείλεται στη θέση του κοντά στον καρδιακό μυ, αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο αυτής της δυνητικά θανατηφόρου κατάστασης» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Satish Kenchaiah, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής (Καρδιολογίας) στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την αξονική τομογραφία από σχεδόν 7.000 γυναίκες και άνδρες μεταξύ 45 και 84 ετών με διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο για τη μέτρηση του περικαρδιακού λίπους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε στοιχεία καρδιακής νόσου όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτούς τους συμμετέχοντες για περισσότερα από 17 χρόνια και σημείωσαν ότι σχεδόν 400 από αυτούς εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για γυναίκες και άντρες

Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι το υπερβολικό περικαρδιακό λίπος συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, ακόμη και μετά την προσαρμογή για καθορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως ηλικία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, καθιστικός τρόπος ζωής, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή σάκχαρο στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές προσβολές.

Μετά τον υπολογισμό αυτών των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, ο υψηλός όγκος του περικαρδιακού λίπους αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά περίπου 100%, ή διπλάσιο, στις γυναίκες και περίπου 50 τοις εκατό στους άνδρες.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τον υπερβολικό ή «υψηλό» όγκο του περικαρδιακού λίπους ως 70 κυβικά εκατοστά (2,4 ουγκιές υγρών) ή περισσότερο στις γυναίκες, και 120 κυβικά εκατοστά (4 ουγγιές υγρού) ή περισσότερο στους άνδρες. Ποσά κάτω από αυτά θεωρήθηκαν «κανονικά».