Αν σταματούσαμε δέκα τυχαία άτομα στον δρόμο και τους ρωτούσαμε τι είναι το σελήνιο, το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι θα… παρέδιδαν λευκή κόλλα. Κι όμως, πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που όχι μόνο μας κάνει καλό, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο για ορισμένες από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού μας. Από την καρδιά μας, μέχρι τον εγκέφαλο και το αναπαραγωγικό μας σύστημα, το ισχυρό μέταλλο με το… διαστημικό όνομα που κρύβεται σε αγαπημένες μας υγιεινές τροφές όπως το κοτόπουλο, μοιάζει ικανό να μας χαρίσει τον ουρανό με τ’ άστρα.

Ώρα να μάθουμε ακριβώς τι είναι σε θέση να μας προσφέρει και πώς μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, δεν νομίζετε;

Η άλλη όψη του φεγγαριού

Ίσως εσείς δεν γνωρίζετε το σελήνιο, όμως ο οργανισμός σας ξέρει καλά πόσο πολύ το έχει ανάγκη. Για αυτό και όταν δεν λαμβάνει τις ποσότητες που χρειάζεται, αντιδρά εντόνως. Πόσο εντόνως; Αρκετά ώστε να εμφανίζει συμπτώματα όπως ο υποθυρεοειδισμός, η μυϊκή αδυναμία, η κούραση, η νοητική άνοια, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και η στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Πού θα βρούμε, λοιπόν, αυτό το πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

Μην το γυρεύετε στον ουρανό…

…γιατί θα το βρείτε στη γη. Και μιλάμε πολύ κυριολεκτικά. Το σελήνιο κρύβεται στο έδαφος, από όπου περνά στα φυτά και από εκείνα στα ζώα. Τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν γενικώς περισσότερο σελήνιο σε σχέση με τα φυτικά, ενώ οι «πρωταθλητές» του σεληνίου είναι τα πουλερικά, τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), οι ηλιόσποροι, τα εντόσθια, το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα αβγά.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι σύμμαχοί του: Οι βιταμίνες C, Α και Ε βοηθούν τον οργανισμό μας να το απορροφήσει πιο αποτελεσματικά, ενώ υπάρχουν και ορισμένες τροφές που πραγματικά ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους στο πολύτιμο μέταλλο.

Χρυσός πρωταθλητής, το χρυσαφένιο κοτόπουλο

.

Μια τέτοια τροφή είναι και το Ελαιοπουλάκι®, το μοναδικό κοτόπουλο που εκτρέφεται με 100% φυτικές τροφές, εκ των οποίων το 55% είναι καλαμπόκι και το 2% ελαιόλαδο.

Η ειδική αυτή διατροφή του έχει δυο σημαντικά οφέλη για το Ελαιοπουλάκι® και κατ’ επέκταση για εμάς: Πρώτον, το βοηθά να πάρει τη ζουμερή, λαχταριστή και χρυσαφένια του εμφάνιση που το κάνει να ξεχωρίζει στο τραπέζι μας. Και δεύτερον, χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει το ελαιόλαδο, του επιτρέπουν να απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες σεληνίου, το οποίο στη συνέχεια μας προσφέρει… στο πιάτο. Επιπλέον, το Ελαιοπουλάκι®, έχοντας μεγαλώσει με τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας της φάρμας Αγγελάκη, έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνες Β3 και Β6, που επίσης έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Δεν είναι τυχαίο που από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα αποσπά διαρκώς σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσά τους, η φετινή του διάκριση στον Διεθνή Θεσμό SIAL Innovation για τα μοναδικά, καινοτόμα χαρακτηριστικά του, αλλά και το Διεθνές Βραβείο Ανώτερης Γεύσης που αποσπά σταθερά από το 2019. Ούτε το lockdown δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει την πορεία του: Το 2020 λανσαρίστηκε το Μπιφτέκι από Κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® με βρώμη, το οποίο και βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας Monde Selection, αλλά και διακρίθηκε στα Healthy Diet Awards με το Χάλκινο Βραβείο ως προϊόν υγιεινής διατροφής και με το Αργυρό ως προϊόν υγιεινής διατροφής για παιδιά.

Ανακαλύψτε τα πάντα για το Ελαιοπουλάκι και βρείτε νόστιμες συνταγές πλούσιες σε σελήνιο εδώ.

.

Ελεύθερες ρίζες σε κατάσταση πολιορκίας

Δεν έχουν βάλει στο μάτι μόνο την επιδερμίδα σας: Οι ελεύθερες ρίζες, όταν παράγονται σε υπερβολικές ποσότητες, οδηγούν στην εμφάνιση οξειδωτικού στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος – και ναι, η πρόωρη γήρανση. Και το σελήνιο είναι ένας από τους μεγαλύτερούς τους εχθρούς. Το ισχυρό μέταλλο είναι συμπαράγοντας ενός ενζύμου με ιδιαιτέρως παράξενο όνομα: Της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, που είναι ικανή να βγάλει νοκ-άουτ τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, λοιπόν, το σελήνιο μετατρέπεται σε έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους των κυττάρων μας.

Φίλος καρδιακός

Ώρα για μερικά λόγια καρδιάς: Έχει φανεί ότι μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της εύρυθμης καρδιακής λειτουργίας – ενώ αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Κι αυτό γιατί η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης μπορεί να μειώσει τη θρόμβωση του αίματος, καταπολεμώντας την οξείδωση των λιπιδίων. Αν έχετε ήδη αρχίσει να προθερμαίνετε τον φούρνο για να ψήσετε μια μερίδα κοτόπουλο – ή κάποιας άλλη τροφή πλούσιας σε σελήνιο – από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι σας καταλαβαίνουμε.

Λύνει και… α-δένει

Δεν είναι το καλύτερό μας λογοπαίγνιο, είναι όμως μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του σεληνίου: Πρόκειται, φυσικά, για την προστασία του θυρεοειδούς αδένα από την οξειδωτική βλάβη, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η συγκεκριμένη ουσία για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η προσθήκη του ιχνοστοιχείου στη διατροφή μας σε επαρκείς ποσότητες, βοηθά τον θυρεοειδή μας να ρυθμίσει σωστά τον μεταβολισμό μας και να ελέγξει την ανάπτυξη του σώματος, ενώ αντίθετα η έλλειψή του έχει συνδεθεί ακόμη και με την θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, ένα αυτοάνοσο νόσημα στο πλαίσιο του οποίου ο οργανισμός επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

Παίζει στην άμυνα – του οργανισμού μας

Φέτος, που το ανοσοποιητικό μας σύστημα είχε και έχει την τιμητική του, είναι μια καλή στιγμή να αφήσουμε το σελήνιο να βάλει ένα χεράκι στην ενίσχυσή του. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα του πολύτιμου μετάλλου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένη ανοσολογική αντίδραση, ενώ αντιθέτως η έλλειψή του κάνει τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα να… αργούν στη δουλειά τους.

Πιστεύει στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες το σελήνιο «αφοπλίζει» μια σειρά από εχθρούς του οργανισμού μας. Μεταξύ άλλων, μειώνοντας τις βλάβες του DNA μας και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας, καταφέρνει σύμφωνα με ορισμένες μελέτες να δράσει προστατευτικά απέναντι σε κάποιους τύπους καρκίνου, όπως εκείνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ταυτόχρονα, το οξειδωτικό στρες ενοχοποιείται για την έναρξη νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Αλτσχάιμερ – ενώ η πρόσληψη σεληνίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα έχει δείξει να βελτιώνει τη μνήμη των ασθενών που πάσχουν από αυτό.