Ακούμε συχνά ότι το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που το παραλείπουν, αφού συνήθως δεν αισθάνονται πεινασμένοι το πρωί. Μερικοί πιθανοί λόγοι που μπορεί να μην αισθάνεστε πείνα τις πρώτες ώρες που θα ξυπνήσετε, περιλαμβάνουν:

Γεμάτο βραδινό; Μειωμένη πείνα το πρωί

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε είναι ότι έχετε φάει ένα μεγάλο δείπνο ή σνακ το προηγούμενο βράδυ.

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε φάει ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεΐνες. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο γεμάτοι για περισσότερες ώρες, ακόμα και το επόμενο πρωί.

Η πρωτεΐνη, ειδικότερα, μπορεί επίσης να αλλάξει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξή σας, όπως η γκρελίνη, το πεπτίδιο-1, το πεπτίδιο YY.

Ομοίως, τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη και τα συναισθήματα πληρότητας, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα.

Αλλαγή στα επίπεδα ορμονών

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα αρκετών ορμονών στο σώμα σας αλλάζουν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σας. Συγκεκριμένα, ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι τα επίπεδα της επινεφρίνης, επίσης γνωστή ως αδρεναλίνη, τείνουν να είναι υψηλότερα το πρωί.

Πιστεύεται ότι αυτή η ορμόνη καταστέλλει την όρεξη επιβραδύνοντας τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου σας και αυξάνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένοι στο συκώτι και τους μύες σας για να τροφοδοτήσουν το σώμα σας.

Επιπλέον σε άλλη μελέτη παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα γκρελίνης, η ορμόνη της πείνας, ήταν χαμηλότερα το πρωί από το προηγούμενο βράδυ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι όταν ξυπνάτε.

Άγχος

Τόσο η αγχώδης διαταραχή όσο και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας. Εκτός από συμπτώματα όπως η δυσκολία στον ύπνο, η κόπωση και η απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και την όρεξη.

Εν τω μεταξύ, το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του στρες που μειώνουν την όρεξή σας.

Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται αντ ‘αυτού με αυξημένη όρεξη και αυξημένη πρόσληψη τροφής για ορισμένους ανθρώπους.