Η καρδιά, ένα από τα σημαντικότερα όργανα, συνδέεται άμεσα με την πολυπόθητη μακροζωία, αφού όσο πιο υγιής διατηρείται τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να ζήσουμε πιο πολλά χρόνια αλλά και καλύτερα. Για να τα καταφέρουμε και να αποφύγουμε τις καρδιακές παθήσεις, αρκεί να ενσωματώσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα απλές συνήθειες, όπως:

Περπατήστε μακριά από τις καρδιακές παθήσεις

Αρκούν περίπατοι 40 λεπτών τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα (ή 25 λεπτά σκληρότερης άσκησης, όπως τζόκινγκ) για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σωματικό βάρος. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε ταυτόχρονα. Ακόμα και 10 λεπτά μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν την καρδιά σας.

Ξηροί καρποί για σνακ

Οι ίνες, τα ακόρεστα λίπη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να μειώσει τη φλεγμονή, την «κακή» χοληστερόλη LDL και τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, στοιχεία που όλα συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Μπορούν επίσης να προστατεύσουν από θρόμβους, που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο τύπος των ξηρών καρπών που επιλέγετε πιθανότατα δεν έχει σημασία, αλλά μην το παρακάνετε, καθώς έχουν πολλές θερμίδες. Περίπου 4 μικρές χούφτες την εβδομάδα ανάλατα καρύδια θα είναι αρκετά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συναντήστε έναν φίλο

Ο φίλος σας μπορεί πράγματι να κάνει «θαύματα» για την καρδιά σας. Όπως αναφέρουν επιστημονικά δεδομένα το αίσθημα της μοναξιάς, το να νιώθετε δηλαδή ότι είστε μόνοι αποδεικνύεται τόσο επιβλαβές για την καρδιά όσο το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία ή ακόμα και αδράνεια.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Το σώμα σας χρειάζεται μεγάλες περιόδους βαθιάς ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση μειώνονται για λίγο, κάτι που είναι βασικό για την υγεία της καρδιάς.

Εάν κοιμάστε συνήθως λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να παράγει χημικές ουσίες που εμποδίζουν τις φυσιολογικές αυτές λειτουργίες.

Πιο πολλά φρούτα και λαχανικά

Τα θρεπτικά τους συστατικά και οι φυτικές ίνες, καθιστούν τα φρούτα και τα λαχανικά ιδανικές επιλογές για την καρδιά σας. Έχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε διαφορετικά χρώματα τροφίμων στην διατροφή σας.