Το στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και εξαπλώνεται σε πολλές χώρες διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το βρετανικό στέλεχος Άλφα, δείχνει μελέτη στη Σκωτία.

Η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.

Η εξάπλωση του ινδικού στελέχους, το οποίο πλέον επικρατεί στη Βρετανία, είναι ο λόγος που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι το στέλεχος Δέλτα είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα.

Η νέα μελέτη εξέτασε 19.543 κρούσματα Covid-19 στη Σκωτία, από τα οποία τα 7.723 αφορούσαν το στέλεχος Δέλτα.

Αν κανείς λάβει υπόψη του παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Κρις Ρόμπερτσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στράθκλαϊντ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι τα δεδομένα δεν επιτρέπουν τη σύγκριση των δύο εμβολίων, καθώς υπήρχαν διαφορές στα στατιστικά δείγματα για κάθε σκεύασμα.