Η ταχεία εξάπλωση του ινδικού στελέχους Δέλτα του κοροναϊού οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% στην Αγγλία μετά τον Μάιο, δείχνει μεγάλη μελέτη του Imperial College, την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τζόνσον για να δικαιολογήσει την αναβολή άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Τα ευρήματα της μελέτης «αναδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα λόγω της οποίας λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να αναβάλλουμε το τελικό βήμα πριν την έξοδο από τα λόκνταουν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Το πιο πρόσφατο σκέλος της μελέτης REACT-1, το οποίο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Μαΐου – 7 Ιουνίου, έδειξε ότι ο επιπολασμός της Covid-19 αυξήθηκε στο 0,15%, έναντι 0,10% στο προηγούμενο σκέλος από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο κοροναϊός μόλυνε το 15% των 109.000 εθελοντών του τελευταίου σκέλους, έναντι 10% στο προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες επιπολασμού στη Βρετανία, επισημαίνει το Reuters.

«Ο επιπολασμός αυξάνεται εκθετικά τροφοδοτούμενος από τις νεαρότερες ηλικίες [..] και δείχνει να διπλασιάζεται κάθε 11 ημέρες. Πρόκειται σαφώς για δυσάρεστη εξέλιξη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στίβεν Ράιλι, καθηγητής του Imperial College.

Επισήμανε ότι ο εμβολιασμός των νέων θα μπορούσε να ανακόψει την εκθετική αύξηση, εφόσον συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Βρετανούς έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ τα τρία τέταρτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, το ινδικό στέλεχος Δέλτα ίσως μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο ο πλήρης εμβολιασμός δείχνει να προσφέρει επαρκή προστασία.