Ηλίανθος. Τα γνωστά και πολύ αγαπημένα ηλιοτρόπια. Καλοκαιρινά, ιδανικά για να δώσεις χρώμα και καλοκαιρινή αισιοδοξία στο σπίτι σας. Στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σας…

Η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή, το πρωί.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες. Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, φτάνουν μέχρι τα 30-50 εκατοστά ύψος και είναι κατάλληλες για γλάστρες. Για τον κήπο προτιμούνται ψηλότερες ποικιλίες που ξεπερνούν το ένα μέτρο και είναι και οι εδώδιμες.

Αν θέλετε να φυτέψετε τους ήλιους σας στον κήπο ή σε γλάστρα, πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζονται ελαφρύ χώμα, ώστε να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Θέλει άφθονο απευθείας φως για να μεγαλώσει και θα ανθίζει όλο το καλοκαίρι.

Φυτεύεται με σπόρο απευθείας. Κάντε το σε σειρές, ρίχνοντας 2-3 σπόρους μαζί σε κάθε θέση. Φυτέψτε τους σπόρους ανά 60 εκατοστά, αν έχετε επιλέξει κανονική ποικιλία, ανά 90 εκατοστά αν έχετε διαλέξει ποικιλίες μεγάλου μεγέθους και ανά 30 εκατοστά για τις νάνες ποικιλίες. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι και μεγαλώσουν λίγο τα φυτά του ηλίανθου, φροντίστε να αραιώσετε λίγο τα φυτά. Κρατ’ηστε εκείνο που φαίνεται πιο υγιές.

Ο ηλίανθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι ένα λουλούδι εύκολο στη φροντίδα του και πανέμορφο. Να θυμάστε μόνο ότι χρειάζεται αρκετά συχνά πότισμα: δύο με τρεις φορές την εβδομάδα!

Για τους χαμηλούς ηλίανθους σε γλάστρα προσθέστε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα γενικής χρήσης, κάθε 15 περίπου μέρες και για τις ψηλότερες ποικιλίες ένα κοκκώδες λίπασμα μια φορά το μήνα.

Αν δεν μπείτε στην διαδικασία να τους φυτέψετε, δεν έχετε παρά να γεμίσετε τα βάζα σας. Είναι το λουλούδι-συνώνυμο του καλοκαιριού, μια νότα αισιοδοξίας και καλοκαιρινής αύρας!