Για μερικούς ανθρώπους, η απιστία είναι το σεξ με κάποιον εκτός της σχέσης. Για άλλους, η απιστία είναι πέρα από τη διαδικασία του σεξ. Έχω ακούσει να ορίζουν την απιστία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, από τον αυνανισμό, το πορνό, το σεξ με άλλο άτομο, μέχρι μια παράλληλη σχέση. Εξαρτάται από τις αξίες και την ιστορία κάποιου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση για τα ζευγάρια, ώστε και οι δύο να καταλάβουν ποια είναι τα όρια του άλλου ατόμου. Η συζήτηση είναι ταμπού αλλά πρέπει να ανοίξει.

Ανεξάρτητα από το πώς ορίζετε την απιστία στη σχέση σας, ο Luke Thao, σεξολόγος και μέλος του PNW Sex Therapy Collective που εδρεύει στο Σιάτλ, λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γνωστοποιήσετε πώς αυτή η παράβαση επηρέασε τα συναισθήματά σας για τη σχέση, πριν ξανακάνετε σεξ. «Ξεκινάμε με μια συζήτηση για την απιστία, αλλά προχωράμε σε συζητήσεις γύρω από την εμπιστοσύνη, την άνεση, τις συναισθηματικές ανάγκες για τις οποίες κανείς δεν θέλει να μιλήσει», λέει στην Elite Daily.

«Υπάρχει συχνά μια αλλαγή στο σεξ μετά την απιστία», εξηγεί. «Οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ διαφορετικά, ειδικά λόγω της ανατροφής και των προηγούμενων σχέσεών τους». Ναι, το σεξ αλλάζει μετά από μια απιστία, ας μην γελιόμαστε. Αλλά τι είδους αλλαγές μπορείτε να περιμένετε; Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε απομακρυνθεί, ακολουθούν ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική σας ζωή.

Το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιβεβαίωση

Αν και δεν ισχύει για όλους, μερικά ζευγάρια κάνουν σεξ πολύ πιο συχνά μετά από μια απιστία. Αυτή η σεξουαλική υπερκινητικότητα μπορεί να οφείλεται στην ενοχή, καθώς ο σύντροφος που εξαπάτησε χρησιμοποιεί τον σεξουαλικό του ενθουσιασμό για να επιβεβαιώσει την αφοσίωσή του στη σχέση. Αλλά μπορεί επίσης να υποκινηθεί και από το άτομο που εξαπατήθηκε.

Μερικές φορές μια απότομη αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας σχετίζεται με το άτομο που εξαπατήθηκε προσπαθώντας να επιβεβαιώσει ότι ακόμα είναι αρεστό και η σεξουαλική επιθυμία δεν έχει πάψει,

Το σεξ από ενοχή

Η ενοχή δεν είναι πάντα αισθητή από τον άπιστο σύντροφο. Το άτομο που εξαπατήθηκε μπορεί επίσης να αισθανθεί ενοχλημένο από ενοχή εάν πιστεύει ότι ευθύνεται κάπως για την απιστία του συντρόφου του. Το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα δύο μέρη ως μέσο αντιστάθμισης, αν και φυσικά, αυτή η ενοχή θα εξακολουθεί να γίνεται αισθητή, ίσως ακόμη πιο έντονα.

Ακριβώς όπως και οι δύο σύντροφοι ελπίζουν ότι το συχνό σεξ θα επιδιορθώσει ευκολότερα τη σχέση τους, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν το σεξ ως εργαλείο για να απαλλαγούν από την ενοχή.

Το σεξ ως τιμωρία

Η συχνότητα του σεξ μπορεί να αυξηθεί μετά από μια παράλληλη σχέση, αλλά πιο συχνά διαπιστώνεται ότι το σεξ μειώνεται. Αντί να επιθυμεί επιβεβαίωση μέσω σεξ, ένα άτομο που έχει απατηθεί μπορεί να μην αισθάνεται σεξουαλική επιθυμία για τον άπιστο σύντροφό του. Ομοίως, η ενοχή του ατόμου που απομακρύνθηκε μπορεί να εκδηλωθεί ως έλλειψη επιθυμίας μαζί.

Το σεξ μερικές φορές γίνεται ένα μέσο ελέγχου ή τιμωρίας, το οποίο είναι ένα σύστημα που κάνει τον σύντροφο που τον εξαπατούσε να αισθάνεται πιο ασφαλής αλλά συχνά βλάπτει μακροπρόθεσμα. Η άρνηση για σεξ επιτρέπει σε ένα άτομο που προδόθηκε να αισθανθεί ότι έχει εξουσία στη σχέση ξανά, αλλά στην πραγματικότητα, η χρήση του σεξ ως εργαλείου τιμωρίας δεν είναι παραγωγική για κανένα μέρος.

Το σεξ υπό το πρίσμα των άλλων

Όσο ιδιωτική και αν διατηρείτε τη σεξουαλική σας ζωή, οι εξωτερικοί «παρατηρητές» πιθανότατα θα επικρίνουν ένα ζευγάρι που θα αποφασίσει να μείνει μαζί μετά από μια σχέση. Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να ξέρει τι συμβαίνει μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας, εκτός από εσάς, αλλά μπορεί να αισθάνεστε την κρίση των άλλων ανεξάρτητα, και η σκληρή κρίση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεστε για τη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά συμβαίνει το σεξ.

Πιστεύεται ότι αν κάποιος σε απατήσει, πρέπει να φύγεις γιατί είναι ένα απαίσιο άτομο. Οι άνθρωποι κρίνονται συχνά αν μένουν με έναν σύντροφο που ήταν άπιστος. Το να αισθάνεσαι τα αδιάκριτα μάτια των άλλων να βλέπουν τη σεξουαλική σου ζωή μπορεί να σε αναγκάσει να αναρωτηθείς για τις επιλογές σου. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει το σεξ λιγότερο άνετο και την ερωτική σχέση περίπλοκη.