Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και εξαπλώνεται ραγδαία σε άλλες χώρες εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η παραλλαγή Δέλτα πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της» δήλωσε η Σουμία Σουαμινάθαν.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει βασική πηγή ανησυχίας, παρά το γεγονός ότι αντιστοιχεί μόλις στο 5% των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική» προειδοποίησε.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής απροστάτευτα» είπε.

Οι δηλώσεις της Σουαμινάθαν έρχονται να προστεθούν στην προειδοποίηση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι το στέλεχος Δέλτα θα γίνει το κυρίαρχο στις ΗΠΑ όπως συνέβη και στη Βρετανία, η οποία αναγκάστηκε να αναβάλλει για έναν μήνα την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ABC, η επικεφαλής των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι έκανε λόγο για «ανησυχητική» κατάσταση λόγω της «υπερμεταδοτικότητας» του στελέχους Δέλτα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, την περίοδο 26 Απριλίου έως 8 Ιουνίου καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5 κρούσματα του Δέλτα.

Στην Ελλάδα κυριαρχούν αυτή τη στιγμή το βρετανικό στέλεχος Άλφα και η ποικιλία B.1.1.318 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νιγηρία.

Πιο μεταδοτικό, πιο παθογόνο

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Ιούνιο η υπηρεσία δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, το Δέλτα είναι 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Άλφα και αντιστοιχεί το τελευταίο διάστημα στο 90% των νέων κρουσμάτων.

Η υπηρεσία προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων το Δέλτα θα μπορούσε να εκτινάξει τον δείκτη αναπαραγωγής R «πάνω από το 5, ακόμα και μέχρι το 7». Αυτό θα σήμαινε ότι ο μέσος ασθενής του νέου στελέχους μεταδίδει τον ιό σε 5 έως 7 άτομα, ρυθμός που θα απέκλειε την αναχαίτιση της πανδημίας.

Λόγω της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλλει την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Lancet έδειχνε επίσης ότι το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το βρετανικό στέλεχος Άλφα.

Η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαπίστωνε η ίδια μελέτη.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.